TOPlist

Neuralink boduje. Muskův implantát naučil opici hrát hru pouze pomocí mysli

neuralink

Elon Musk v únoru na síti Clubhouse prozradil, že jeho společnost Neuralink instalovala do mozku opice implantát, který jí umožňuje hrát počítačové hry pomocí mysli. Nyní Neuralink zveřejnil video s důkazem.

Opice umí hrát Pong pomocí mysli

Protagonistou videa je devítiletý makak Pager, jehož mozek byl před šesti měsíci „upgradován“ pomocí implantátu, který dovoluje snímat jeho mozkovou aktivitu. Opice se naučila hrát jednoduchou počítačovou hru s pomocí joysticku, přičemž za každý úspěch byla odměněna banánovým smoothie. Během hraní vědci z Neuralinku zaznamenávali neuronovou aktivitu v mozku a v reálném čase ji dekódovali.

Z dekódovaných dat se podařilo najít vztah mezi mozkovou aktivitou a pohybem ruky, tudíž bylo možné joystick odpojit a nechat opici ovládat hru pouze mozkem. Opice sice joystickem pohybovala, ten však ve skutečnosti k ovládání hry nesloužil. Ve finále se vědcům podařilo joystick odbourat úplně; opice hrála hru (byť jinou) čistě pouze pomocí svých myšlenek za soustavného usrkávání smoothie.

neuralink

Tento úspěch je pouze začátkem ve snažení Neuralinku vylepšit touto cestou mozky lidí; Elon Musk doufá, že první pokusy na lidech by mohly začít ještě ke konci letošního roku. Neuralink se chce nejprve zaměřit na lidi s poškozením mozku či jinými postiženími, kteří by díky implantátu mohli ovládat počítače a další zařízení pouze myslí. Poté by však teoreticky mohlo být možné pomocí implantátů lidské mozky vylepšovat, nebo je dokonce „zálohovat“. To je však zatím vzdálená budoucnost.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku