Závodilo se hned od startu a to i v prvních 20 rovinatých, ale větrných kilometrech. Pak se najelo do kopců a nakonec přežili jen ti nejodolnější. O čemž svědčí i skutečnost, že 36 cyklistů v průběhu etapy slezlo z kola. Byli mezi nimi i tři závodníci Tufo Pardus Prostějov: Pszczolarski, Hník a Dolníček. Filip Řeha a Pavel Gruber dorazili se ztrátou převyšující 6 a Pavel Grassle 12 minut.

Samozřejmě žádná sláva to není. Někteří kluci jsou založením dráhaři jako třeba Psczolarski a bohužel to pro ně bylo příliš náročné. Jakub Hník si před startem etapy stěžoval na bolest kolen. Zítra se budeme snažit dojet ve třech, kteří nám v závodě ještě zbyli, abychom zůstali v klasifikaci týmů. Oceňuji přístup Pavle Grassleho, který se dokáže v závodě rvát a mohl by být svým přístupem příkladem pro některé mladší kluky,“ komentoval dnešní výsledek kouč Michal Mráček.

Pavel Grassle v 35 letech přešel z amatérského pelotonu do tohoto profesionálního. A jak vidno, má morálku a tuhle příležitost, která asi nebude trvat mnoho let, si v pravém slova smyslu správně užívá. Michal Mráček v této souvislosti nedávno řekl: „Řada mladých kluků by ráda byla velkými cyklisty s velkým výsledky, ale už nejsou ochotni tomu podřídit úplně všechno.“

O tom, jak náročný to byl den, svědčí data Dana Turka z trainingpeaks, speciálně hodnota Training Stress Score (TSS) 290 je hodně nadstandardní. 

„Dnes jsem zkoušel odjet i sólově, pak jsem si dojel pro dva body a bonifikaci na prémii, aktivní byl i Ricardo Zoidl, ale v závěru měl defekt. Jednoho člověka jsme společně s Lotto-Kern Haus vyčlenili na udávání tempa, aby nás zezadu už nikdo nedojel. Ve spurtu se mi trošku zbláznil vodič, takže jsem zůstal sám, 8. místo sice nic moc, ale celkově dobré. Zítra bude hodně těžké něco změnit, protože ti, kteří přejeli kopce dneska, je s velkou pravděpodobností přejedou i zítra,“ zhodnotil dnešní etapu a vyhlídky do zítřejší poslední Dan Turek.

Karel Camrda splnil očekávání, které do něho vkládalo vedení Topforex ATT Investments. V hodnocení mladíků je mezi prvním a osmým, jímž je Karel Camrda, rozdíl 20 vteřin. Za ním ale už začíná větší odskok. A ani jednomu z kluků, kteří jsou průběžně před ním, není 19 let, takže Karel je v této společnosti zcela nejmladší.

„Pokusíme se Karla zítra dostat do první dvacítky, ale bude to hodně těžké, protože etapa je podobná té první, a tudíž o něco méně náročnější, což hraje v neprospěch Karla. Dnes mu kluci pomáhali, jak mohli. Pouze Tomáš Bárta a Petr Fiala odpadli už v prvním kopci. Matúš Štoček byl v posledních desítkách kilometrů na hraně dojetí první skupiny, což se mu nakonec nepodařilo, ale na jeho parametry podal velmi dobrý výkon,“ řekl k dnešní etapě kouč Petr Kaltofen.

Podobně jako včerejší i dnešní etapu vyhráli cyklisté německého Lotto-Kern Haus. V první skupině mělo italské Bardiani 5 lidí, Lotto-Kern a Felbermayr po 4, nizozemský SEG a norský COOP po 3. A to jsou tady také nejsilnější týmy, které nejvíc tvoří a ovlivňují závod.