Hlavní obsah

Hitparáda bláznivých komedií. Viděli jste je všechny?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejspíš jste minimálně několik těchto filmů viděli. A i když nejste milovníci ztřeštěných komedií, úsměv na tváři vám alespoň chvílemi vykouzlily. Někdy je prostě potřeba nepřemýšlet a jen se smát. A to jde s těmito legendárními bláznivými komediemi opravdu snadno!

Článek

I ti největší fandové hlubokomyslných filmových dramat a psychologických snímků alespoň občas nepohrdnou úplně obyčejnou komedií, kde sice příběh nebývá nijak převratný, ale o zábavu se postarají vtipné hlášky  a pomatené situace. A kdy jindy než v těžkých koronavirových časech se trochu odreagovat, přestat myslet na trable a jen se chvíli bavit? Tyhle ztřeštěné komedie se totiž dají vidět stále dokola!

Bláznivá střela

Byly natočeny tři Bláznivé střely, ta první v roce 1988. Poručík losangeleské policie Frank Drebin v podání Leslie Nielsena (†84) je zmatený a nešikovný policista, který všude rozpoutá zmatek a smůla se mu lepí nejen na paty. Co se asi tak může stát, když je najednou členem oddílu, který se má postarat o bezpečí anglické královny přijíždějící do Los Angeles na návštěvu?

Foto: Profimedia.cz

Leslie Nielsen je jako ztřeštěný polda nepřekonatelnýFoto: Profimedia.cz

Žhavé výstřely

První výstřely zazněly v roce 1991 a o dva roky později se diváci dočkali Žhavých výstřelů 2, v obou případech v hlavní roli s Charlie Sheenem (55) jako vojenským pilotem Machrem, který ovšem trpí fóbií z létání, a proto žije s Indiány pod jménem Měkká tlapička. Bláznivá komedie paroduje hned několik filmů, například Top Gun či Tanec s vlky, a nudit se u ní nebudete.

Foto: Profimedia.cz

Vojenský pilot, který se bojí létání? O zábavu nebude nouze! Foto: Profimedia.cz

Prci, prci, prcičky

Jablečný koláč, Stiflerova máma, MILF či legendární „to jednou na hudebním táboře“. Hlášky minimálně z prvních tří snímků Prci, prci, prcičky (1999, 2001 a 2003) zná snad každý. Koho by napadlo, že parta mladých paniců-puberťáků, kteří tak moc touží po sexu, se probojuje mezi nejznámější komedie. Možná je to tím, že i dávno dospělí mají svá středoškolská léta a dobu prvních milostných zkušeností v tak živé paměti, že rádi zavzpomínají.

Foto: Profimedia.cz

Já jen zkouším, jestli je ten koláč dobře propečený Foto: Profimedia.cz

Blbý a blbější

Jim Carrey (59) je králem bláznivých komedií, vybrat z nich jen jednu, je těžké. Nakonec jsme zvolili snímek Blbý a blbější z roku 1994, který se o deset let později dočkal pokračování, a parťáka mu dělal Jeff Daniels (66). Příběh? Dva spolubydlící, jimž příroda moc rozumu nenadělila, sní o vlastním obchodu s červy. Šetří na jeho rozjezd, ale přijdou o práci. A nakonec putují po celé Americe, aby vrátili majitelce kufřík plný peněz. Může být něco blbějšího?

Foto: Profimedia.cz

Lloyd a Harry jsou parťáci k pohledání Foto: Profimedia.cz

Četník ze Saint Tropez

Četník ze Saint Tropez (1964), Četník v New Yorku (1965), Četník se žení (1968), Četník ve výslužbě (1970), Četník a mimozemšťané (1979) a Četník a četnice (1982). Tahle četnická série v hlavní roli s legendárním Louisem de Funésem (†68) snad patří mezi povinnou filmovou tvorbu. Sled kiksů, omylů, vtipných hlášek, nedorozumění a nehod způsobených zmateností a nešikovností četníků je prostě k popukání.

Foto: Profimedia.cz

Jestli něco inspektor Ludovic Cruchot uměl fakt dobře, tak to bylo naštvat svého nadřízeného, rotmistra Jérôme GerberaFoto: Profimedia.cz

Policejní akademie

Série Policejní akademie má sedm dílů – první byl natočen v roce 1984 a poslední v roce 1994. Sledovat osudy policejních bažantů, nešikovných kadetů, z nichž se přes všechny možné útrapy, vtipné nehody, omyly a průšvihy pomalu, ale jistě stávají muži zákona, rozhodně není nuda.

Foto: Profimedia.cz

Nadějní kadeti? Spíše postrach policie! Foto: Profimedia.cz

Johnny English

Rowan Atkinson (66) není jen legendární Mr. Bean, ale také tajný agent britské výzvědné služby Johnny English. První film s tímto názvem vznikl v roce 2003, v roce 2011 a 2018 pak byly natočeny ještě dva díly. Je asi jasné, že tyhle komedie si dost utahují z pravého agenta 007 a bondovek jako takových. A je to vážně sranda.

Foto: Profimedia.cz

Kam se na tohoto agenta hrabe jiný britský agent, tedy James Bond! Foto: Profimedia.cz

Méďa

Film z roku 2012 a jeho pokračování z roku 2015 jsou tak trochu jiné komedie, ale jestli nejste puritáni, budou se vám líbit. John v podání Marka Wahlberga (49) žije se svým plyšovým medvědem, který v době jeho dětství zázračně oživl a stal se mediální hvězdou. Sláva plyšáka už ale dávno opadla a z těch dvou se stala dvojka líných, nezodpovědných a přisprostlých chlapíků. A Johnově dívce dojdou nervy a vysloví jasné ultimátum – buď já, nebo medvěd!

Foto: Profimedia.cz

Plyšového medvěda má za nejlepšího kamaráda spousta kluků. Málokomu ale ožijeFoto: Profimedia.cz

Nejen komedie, ale i komediální seriály jsou zárukou dobré zábavy. Co třeba tahle seriálová legenda? Zvládnete odpovědět na 10 otázek o seriálu Chalupáři?

Reklama

Načítám