Továrna na nové mutace koronaviru: Brazílie je hrozbou pro celý svět, varují vědci

Koronavirová tragédie v Brazílii je hrozbou pro celý svět, míní experti. Oběti dopravních nehod nebo lidé, kteří prodělali srdeční infarkt, mají jen malou šanci dostat se na jednotky intenzivní péče. Předpokládá se, že v počtu úmrtí tato latinskoamerická země předčí Spojené státy v červenci, ačkoliv má zhruba o třetinu menší populaci.

V nemocnici v brazilském městě Porto Alegre je nyní dlouhá čekací listina na lůžka na jednotkách intenzivní péče. Na rozdíl od předchozích vln pandemie je na seznamu vysoké procento mladých pacientů, kteří nemají žádné další zdravotní problémy, ale nyní by potřebovali lůžko vybavené umělou plicní ventilací.

„Během jedné únorové směny bylo všech deset mých pacientů na umělé ventilaci a šesti z nich bylo méně než 35 let,“ řekla pro kanadskou CBC lékařka Tarsila Vieceli. Tento týden Brazílie překonala smutný světový rekord v počtu úmrtí na covid za den – ve čtvrtek nemoci podlehlo 4 249 lidí. Vědci varují, že jihoamerická země by mohla překonat vlnu úmrtí, která v lednu postihla Spojené státy. K pátečnímu dni v Brazílii zemřelo na nemoc COVID-19 vice než 345 tisíc lidí.

Vzhledem k nebývalému rozsahu epidemie, neodpovídajícímu tempu vakcinace i přístupu prezidenta Jaira Bolsonara, který odmítá zavést nový lockdown, volají tamní experti po mezinárodní pomoci. Epidemiolog Pedro Hallas považuje aktuální situaci za „hrozbu pro globální veřejné zdraví“.

„Samozřejmě jsme hrozbou sami pro sebe, epidemie se vymkla kontrole a lámeme rekordy každý den. Ale jsme také rizikem pro celosvětové veřejné zdraví, protože jsme takřka továrnou na nové varianty viru,“ řekl Hallal.

Hrozí druhá brazilská mutace

Brazilská varianta P1 se již šíří po světě včetně České republiky, kde byla poprvé sekvenována na Děčínsku. V Brazílii byla varianta P1 detekována ve městě Manaus, kde způsobila tragédii, mimo jiné akutní nedostatek kyslíku pro nemocné, na nějž stáli fronty jejich příbuzní. Vědci tento týden upozornili na potenciální novou variantu, která by se mohla šířit v dalším brazilském městě Belo Horizonte.

Experti volají po pomoci Světové zdravotnické organizace (WHO) a světových vlád, aby podpořily zemi vakcínami a vytvořily politický tlak na tamní populistický kabinet. Hallal se domnívá, že by na tom měl mít zbytek světa zájem vzhledem ke zmíněnému vzniku nových variant.

„Je to i váš problém, protože u nás vznikají nové varianty, některé se budou šířit, a nakazíme světovou populaci,“ vyzývá epidemiolog. V Brazílii se navíc kromě vakcíny AstraZeneca očkuje hlavně čínskou vakcínou, jejíž účinnost je proti variantě P1 šestkrát nižší než proti původní verzi viru.

Bolsonaro: Přestaňte kňučet

Mnozí viní ze současné situace prezidenta Jaira Bolsonara. Ten má tendenci epidemii zlehčovat, a v době, kdy země láme rekordy v počtech úmrtí a kolabuje tam zdravotnický systém, odmítá zavést lockdown. Opatření si proto zavádějí samy místní samosprávy, guvernéři jednotlivých brazilských států zavádějí částečné lockdowny, přičemž Bolsonaro jejich snahu systematicky podkopává. Ve středu oznámil, že národní karanténu vyhlašovat nebude. Epidemiolog Hallal proto zdůrazňuje, že právě hlava státu je největším nepřítelem zvládání epidemie.

„Nehodlám přijmout politiku zavírání všeho a zůstávání doma,“ řekl Bolsonaro ve středu. V březnu, který byl pro jeho zemi podobně obtížným měsícem jako tento, vzkázal svým spoluobčanům, aby „přestali kňučet“. Podle něj je třeba zachovat ekonomiku v chodu. Tento názor zastává od začátku pandemie, tvrdí, že hospodářské dopady by mohly být horší než zdravotnické konsekvence a ztráty na životech.

„Dost bylo rozčilování se a kňučení. Jak dlouho bude ten pláč pokračovat?“ ptal se Bolsonaro davu. „Jak dlouho ještě budete sedět doma a všechno zavírat? Nikdo to už nemůže vydržet,“ dodal prezident.

Počet úmrtí je v zemi tak vysoký, že zaměstnanci velkých hřbitovů, například Vila Formosa v Sao Paulu, pracují i v noci. Představitelé města sdělili, že se bude hloubit na 600 nových hrobů denně, aby se stíhalo pohřbívat. V plánu je také vertikální hřbitov, kde by mělo být 26 tisíc rakví nad sebou. Jakmile bude projekt schválen, realizace by podle vedení města měla trvat okolo 90 dnů.

Brazílie má poměrně robustní vakcinační program, ale váznou zde dodávky očkovací látky. Stejně jako Evropské unii se jí nepodařilo včas uzavřít kontrakty s farmaceutickými společnostmi, proto je naočkováno méně než 10 procent populace. Tamní ministr obchodu se přesto domnívá, že Brazílie se může vrátit k normálu za dva nebo tři měsíce.

Epidemiologové jsou méně optimističtí, ale věří, že pokud by přišla pomoc ze zahraničí, mohla by země očkovat na 1,5 milionu lidí denně.

Tagy: