Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Mladá sportovkyně porazila leukémii a po pouhém roce tréninku míří na olympijské hry

Foto: oficiální webové stránky Rikako Ikee

Japonská plavkyně Rikako Ikee toho za necelých 21 let svého života stihla už opravdu hodně. Na olympiádě v Rio de Janeiru skončila před pěti lety pátá, na Asijských hrách v roce 2018 získala šest zlatých a dvě stříbrné medaile a o rok později už se léčila s leukémií. Nemoc se jí podařilo porazit. Díky odkladu olympiády následkem koronavirové pandemie se navíc úspěšně kvalifikovala na domácí hry jako členka štafety.

Rikako Ikee měla být hvězdou olympiády v Tokiu 2020. Po fenomenálním úspěchu z Asijských her a pacifického šampionátu se připravovala na další vrchol kariéry, když jí diagnostikovali leukémii. „Kdybych nevěřila, že to bude jen dočasné, tak bych to nezvládla. Ale když se pak věci zlomily k lepšímu, mohla jsem začít vycházet a jíst venku, ta radost byla neuvěřitelná,“ svěřila se televizi Asahi. Zpátky do bazénu se vrátila na jaře 2020 s vizí, že se připraví na olympiádu v Paříži za čtyři roky. Ale poté, co v létě začala soutěžit, se ukázalo, že účast na odložených hrách v jejím rodném městě ještě není úplně ztracená.

Mladá sportovkyně jde odhodlaně za svými sny. Foto: oficiální webové stránky Rikako Ikee

V dubnu se proto postavila na start národního mistrovství v plavání a vítězstvím na trati 100 metrů motýlka si zajistila místo ve štafetě polohového závodu, v němž každý člen plave jiným stylem. Pár dní nato se výhrou na stejné trati volným způsobem kvalifikovala i do kraulařské štafety. „Jsem moc šťastná a pořád se mi těžko věří, že jsem to dokázala. Ale až budu na olympiádě, tak do toho dám všechno a budu ještě lepší,“ řekla serveru Olympic Channel. „Nezáleží na tom, jak málo si věříte a jak složité jsou okolnosti, pokud pracujete tvrdě, budete odměněni,“ radovala se ze svého návratu budoucí olympionička.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Veršovaný herbář plný legrace. Květolelo vypráví příběhy z folklóru českých bylin

Inspirace z knihovny: Veršovaný herbář plný legrace. Květolelo vypráví příběhy z folklóru českých bylin

Je červen – období, kdy většinu volného času trávíme v parcích, v lese, u vody nebo na procházkách…