Hnutí SPD vyloučilo ze svých řad Roberta Vašíčka. Ten byl v minulosti například ruskou televizí představen jako starosta městské části Praha 11, ačkoliv je jen zastupitelem.

Sám Vašíček o sobě také přiznal, že absolvoval mediální kurz Open Society Fund, tedy neziskové organizace George Sorose. Během komunálních voleb pro změnu zase Robert Vašíček rozvážel členům volebních komisí koláčky a zval je na pivo. Jedna z komisí, kterou si vybral, byla na Základní škole Ke Kateřinkám. Nikdo z komise prý nejdřív nevěděl, o koho se jedná. Když to pak některým členům komise došlo, Vašíček prý ve spěchu odešel. Vyjadřoval také úctu k muslimům a poněkud zvláštním způsobem omlouval zločiny Islámského státu. Mnoho lidí mě nazývá sluníčkářem, ale přiznám se, že omlouvat činy Islámského státu slovy, že „to co se mediálně odehrává, Islámský stát nebo Talbin, to je vše vymyšlené. To je totální lež a vůbec to neodpovídá realitě“ mi přijde hodně přes čáru. Islámský stát i Taliban jsou teroristické organizace nejhoršího „zrna“. V závěru videa pak Vašíček nazývá Korán Biblí.

Vedení SPD Tomia Okamury Vašíčka tedy těsně před Velikonocemi vyloučilo. Vašíček si to nehodlá nechat líbit a promluvil o poměrech strany, o kterou se v mnohých hlasováních opírá současná vláda Andreje Babiše. Vašíček – shodně jako další lidé zevnitř SPD – zmiňují jako klíčovou postavu, která stojí v pozadí hnutí, pražského podnikatele Tomáše Hrdličku. Muž, kterého premiéři Mirek Topolánek a Andrej Babiš označili za kmotra – člověka, který propojuje politiku a byznys.

„Podle stanov řídí hnutí SPD jeho předseda Tomio Okamura. Ve skutečnosti po Praze chodí pan Jan Čížek (pražský podnikatel, který vydává desítky časopisů radničního typu, pozn. Neo) a vypráví, že ovládá Tomia Okamuru. Je dost zvláštní, že to říkala veřejně po svém vyloučení řada dalších členů hnutí SPD, například poslanec Lubomír Volný. Je mi znám případ vyloučeného místopředsedy regionálního klubu SPD Plzeňského kraje Zdeňka Maštalíře, který byl vyloučen po odeslání dopisu na předsednictvo SPD, kde kritizoval volební noviny Jana Čížka a označil je za nevhodné. Také v mém případě přišlo vyloučení poté, kdy jsem členskou základnu upozornil na propojení Jana Čížka a Tomáše Hrdličky. Mohu tedy říct, že Jan Čížek je styčným důstojníkem Tomáše Hrdličky v hnutí SPD a řídí Tomia Okamuru. On je jakýmsi mentorem. Je to velmi chytrý člověk. Veškerá chytrá rozhodnutí pocházejí z jeho hlavy. Nemá ale rozhodně cit pro výběr spolupracovníků. Jan Čížek je dle mého mínění arogantní sebestředný sociopat bez soucitu s lidmi. Během tří let mého působení zničil mnoho členů hnutí SPD. V politice je normální s někým nesouhlasit. Demokratické principy a principy právního státu jsou o interakci lidí různých názorů, za které nemohou být pronásledováni. Pan Čížek nic z toho neuznává. Bez krytí Tomáše Hrdličky by to nebylo možné, členská základna by ho dávno vyloučila. Tomáš Hrdlička nechce být spojován s hnutím SPD, protože se jedná o společenskou ostudu. Vybral si tedy svého klauna Čížka, který dělá špinavou práci,“ rozpovídal se Vašíček pro Neovlivní.cz.

Důvodem vyloučení měl být údajně satirický e-mail.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.