Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Marvan byl v soukromí bručoun: Tohle jste možná o filmu Anděl na horách nevěděli

Anděl na horách, 1955 (režie Bořivoj Zeman)
Zdroj: Československý státní film
zajímavost
Herec Jaroslav Marvan byl po natočení filmu Anděl na horách tak slavný, že mu při příjezdu do Maďarska fanoušci vyráběli transparenty. Jako bručoun si rád stěžoval společně s Františkem Filipovským na novou hereckou mládež. Za film z roku 1955 dostal obrovskou odměnu.

Jaroslav Marvan byl údajně v reálném životě velmi podobný jako v roli revizora Gustava Anděla ve snímku Anděl na horách. Herec byl prý stejně nevrlý jako hlavní postava filmu.

Marvan se do Vysokých Tater poprvé v životě podíval právě díky tomuto filmu. Ozdravná dovolená to prý pro štáb ale rozhodně nebyla. Celé natáčení bylo poznamenáno desítkami zranění v podobě podvrtnutých kotníků a zlomenin. Ani hlavní hvězda filmu Marvan nevyvázl bez šrámu, během točení scény, kdy protivný revizor jezdí na saních, si zlomil nohu. Profesionalita herce se odrazila v tom, že celý film dotočil se sádrou na noze, aniž by si toho pozorný divák všiml. Mimo záběr pak nadával všem, kteří si z něj dělali legraci, a říkal: „Oni by se smáli, i kdyby nás vezli v rakvi,“ zlobil se. Další hvězda z filmu, Stella Zázvorková, si podvrtla kotník hned natřikrát, kotník si tehdy poranil i Josef Kemr

Zajímavostí také je, že honorář Jaroslava Marvana za tento film činil 45 600 Kčs, což byl v padesátých letech honorář velmi vysoký. Marvan byl prý velký šetřílek a vydělané peníze si podle kolegů neuměl užít. Po natáčecím dni šel štáb do hospody, zatímco Anděl seděl na hotelu, kde bylo jídlo a pití zahrnuto v ceně pobytu.

Jaroslav Marvan díky obrovskému úspěchu filmu procestoval téměř všechny socialistické státy s delegací ke snímku a v Polsku či Maďarsku se těšil obrovské slávě. V NDR dokonce porážel v žebříčcích popularity takové hvězdy, jako byla Sophia Loren, či Gérard Philipe.

Ačkoliv dnes se komedie jeví jako „budovatelská“, tehdejší vedení komunistické strany Marvanovi a režisérovi Zemanovi vyčítali malou politickou angažovanost.

Film v kině tehdy vidělo více než čtyři miliony diváků, pokračování Dovolené s Andělem vidělo dokonce pět milionů. Plány natočit třetí pokračování Anděl u moře nebyly naplněné.

Před hotelem Morava, kde se film natáčel, v prosinci 2015 odhalili dvoumetrovou sochu revizora Anděla, která byla později přesunuta do recepce hotelu. V hotelu jsou velmi oblíbené retro rekreace ve stylu ROH jako retro vzpomínka.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy