Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František na neděli Božího milosrdenství: Jsme milosrdní k jiným?

Datum publikace11. 4. 2021, 14.30
TiskTisk

Papež František dnes na neděli Božího milosrdenství slavil mši svatou v římském kostele Santo Spirito in Sassia. Ve své homilii vyzval k tomu, abychom projevovali milosrdenství vůči druhým, protože bez toho by se naše víra stala mrtvou. Milosrdný postoj pramení z vědomí, že jsme sami byli obdařeni pokojem, odpuštěním a ranami milosrdného Ježíše, vysvětlil Svatý Otec.

Mši na druhou neděli velikonoční slavil papež František v kostele Santo Spirito in Sassia, který je svatyní Božího milosrdenství města Říma a nachází se nedaleko náměstí sv. Petra. O kostel se pod vedením rektora stará Kongregace sester Matky Božího milosrdenství.

S papežem Františkem koncelebrovali také předseda Papežské rady pro novou evangelizaci Mons. Rino Fisichella; rektor kostela polský kněz Józef Bart a desítka kněží z řad těch, které papež v jubilejním roce 2016 jmenoval tzv. misionáři milosrdenství. Na bohoslužbu byli vybráni i zástupci z římských věznic a nemocnic, vozíčkáři a také několik uprchlíků a přistěhovalců. Celou promluvu papeže Františka naleznete na stránkách české sekce Vatican Media.

Na závěr bohoslužby pronesl papež krátký pozdrav: 

„Před ukončením této slavnosti bych chtěl poděkovat těm, kteří spolupracovali na její přípravě a přímém přenosu. A pozdravuji všechny, kteří jsou spojeni prostřednictvím médií.

Zvláště zdravím vás, kdo jste přítomní zde v kostele Santo Spirito, ve svatyni Božího milosrdenství: pravidelní návštěvníci, ošetřující personál, vězni, lidé se zdravotním postižením, uprchlíci a migranti, Milosrdné sestry ošetřovatelky a dobrovolníci Civilní ochrany .

Představujete zde některé situace, ve kterých je milosrdenství hmatatelné; stává se to blízkostí, službou, péčí o ty v nesnázích. Doufám, že vždy budete mít pocit, že vám bylo uděleno milosrdenství, abyste byli vy milosrdní k ostatním.

Kéž Panna Maria, Matka milosrdenství, získá tuto milost pro nás všechny.'

Poté pronesl papež obvyklou polední modlitbu Regina Caeli, po které jednotlivě pozdravil přítomné.

Zdroj: Vatican Media

Autor článku: Monika Klimentová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou