Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2021 17:35
Čas čtení 1:16
Adam Novosad

Saúdský princ koupil zřejmě „falešný“ obraz od Leonarda da Vinciho za 450 milionů. Nutil prý Louvre, ať ho vystaví s Mona Lisou

Saúdský princ koupil zřejmě „falešný“ obraz od Leonarda da Vinciho za 450 milionů. Nutil prý Louvre, ať ho vystaví s Mona Lisou
Zdroj: Nicolas Asfouri/Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Mohammed bin Salman koupil obraz v roce 2017, ale od té doby ho svět neviděl.

Saúdský princ Mohammed bin Salman se v roce 2017 měl stát majitelem nejdražšího obrazu historie. V aukční síni Christie's vydražila obraz Salvator Mundi zachycující portrét Ježíše Krista za 450 milionů dolarů, čímž překonal jakékoliv dosavadní rekordy, jenže nákup obrazu se neobešel bez kontroverze, informuje Forbes.

Dodnes neexistuje konsenzus, zda obraz skutečně namaloval Leonardo da Vinci, nebo vznikl pouze v jeho malířském studiu. Historici umění se neumějí shodnout, do jaké míry a zda vůbec měl Leonardo da Vinci na obraze pracoval, nebo zda ho namalovali jen jeho asistenti a velmistr jen dokončil závěrečné detaily. Existují tedy značné pochybnosti, zda lze autorství obrazu připisovat právě Leonardu da Vincimu.

Na pozadí aukce se však podle nového dokumentárního filmu nazvaného The Savior for Sale od režiséra Antoine Vitkinea odehrávaly dramatické politické intriky.

Od chvíle, co Mohammed bin Salman v roce 2017 obraz koupil, se na veřejnosti neobjevil a nepředstavili ho ani v muzeu Abu Dhabí, které se ho chystalo vystavit v roce 2018.

Doporučeno
V Egyptě objevili ztracené zlaté město. Podle expertů jde o největší objev od Tutanchamonovy hrobky V Egyptě objevili ztracené zlaté město. Podle expertů jde o největší objev od Tutanchamonovy hrobky 10. dubna 2021 18:37

V roce 2019 se zase měla v legendárním pařížském muzeu Louvre otevřít výstava Leonardo, na které se měl světu ukázat i Salvator Mundi, ale majitel obrazu údajně odmítl.

Mezitím přitom historici umění z Louvre ve své studii konstatovali, že obraz zřejmě nelze přisoudit přímo Leonardu da Vincimu, ale saúdský princ prý zablokoval zveřejnění těchto zjištění.

Od muzea Louvre údajně vyžadoval, aby v roce 2019 vystavili obraz Salvator Mundi hned vedle obrazu Mona Lisa s tvrzením, že autorství obou obrazů je přisouzeno výlučně Leonardu da Vincimu.

Tento politický nátlak prý nakonec dopadl neúspěšně, když muzeum společně s francouzskou vládou a Emmanuelem Macronem odmítlo požadavky saúdského prince. Veřejnost tak obraz do dnešního dne stále neviděla a zůstává ukrytý pravděpodobně na princově luxusní jachtě.

Domů
Sdílet
Diskuse