Hlavní obsah

Vláda projedná novou koncepci bydlení, má podpořit družstevní a nájemní byty

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Vláda v pondělí projedná novou koncepci bydlení na další roky. Má podpořit družstevní a nájemní bydlení, dále má podpořit institucionální a právní rámec sociálního bydlení a zlepšení jeho financování.

Článek

Vyplývá to z materiálu ministerstva pro místní rozvoj (MMR), který má ČTK k dispozici. „Základní vizí takzvané Koncepce 2021+ je dostupné, stabilní a udržitelné bydlení. Chceme zejména co největší nárůst nájemního bydlení a představit také nový investiční program pro družstevní byty,“ uvedla náměstkyně MMR pro řízení sekce bydlení a sociálního začleňování Jana Hanzlíková.

Dalším cílem je podle ní stabilní prostředí pro bydlení, kde je důraz kladen hlavně na legislativní prostředí a sběr dat včetně analýzy vývoje nájemného. Koncepce se má zaměřit rovněž na využívání moderních technologií ve stavebnictví. „Ty by měly přinést nejenom zrychlení bytové výstavby, ale také snížení uhlíkové stopy, snížení nároků na pracovní sílu či snížení energetické náročnosti,“ uvedla dále Hanzlíková.

Podle odhadů žije v Česku ve vlastním bytě nebo domě 70 procent lidí, pětina v nájemním bytě a zhruba desetina připadá na družstevní bydlení. Podle údajů Svazu českých a moravských bytových družstev je v Česku v současnosti asi 700 000 družstevních bytů. Celkově je v ČR 4,37 milionu bytů, z toho 3,83 milionu trvale obydlených. Z těchto obydlených bytů připadá 2,16 milionu na bytové domy.

Reklama

Doporučované