Země nomádů získala čtyři ceny BAFTA. Nejlepším hercem se stal Anthony Hopkins

Ceny Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší film, herečku, režii i kameru si v neděli odnesl snímek Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Ocenění bylo uděleno také třiaosmdesátiletému Anthonymu Hopkinsovi. Ten získal cenu pro nejlepšího herce díky svému výkonu ve snímku Otec (The Father), kde hrál roli muže trpícího stařeckou demencí. Film, který natočil francouzský režisér Florian Zeller, rovněž obdržel cenu za nejlepší adaptovaný scénář.

Snímek Země nomádů vypráví o ženě, která po ekonomické krizi z roku 2008 musí opustit dosavadní jistoty a vydává se na cestu. Agentura AFP snímek charakterizuje jako melancholický pohled do života lidí, kteří se rozhodli bydlet v karavanech.

Snímek vznikl podle úspěšného titulu literatury faktu, tři roky staré knihy Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century od novinářky Jessiky Bruderové. Před kamerou hraného filmu se také objevili reální současní nomádi.

Hlavní roli ve filmu Země nomádů ale ztvárnila herečka Frances McDormandová, která je držitelkou dvou Oscarů. Prvního získala roku 1997 za svůj výkon ve filmu Fargo, dalšího pak v roce 2017 za hlavní roli ve filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem. Nyní jí do sbírky ocenění přibyla také cena BAFTA.

Film Země nomádů rovněž získal Zlatého lva na loňském 77. filmovém festivalu v Benátkách. Režisérka Chloé Zhaová byla tehdy po deseti letech první ženou, která prestižního Zlatého lva získala. Naposledy v roce 2010 cenu dostala Američanka Sofia Coppolová za film Odnikud někam.

Duše, Chlast a Nadějná mladá žena

Nejlepším animovaným filmem se podle Reuters stal snímek Duše (Soul) od amerického studia Pixar. Během neděle obdržel ještě jednu cenu BAFTA, a to za nejlepší hudbu. Nejlepším původním scénářem se naopak může pochlubit komedie Nadějná mladá žena (Promising Young Woman), jež získala i ocenění za nejlepší britský film.

Cenu za nejlepší neanglickojazyčný film si odnesl dánský snímek Chlast (Another Round) režiséra Thomase Vinterberga. Loni v prosinci satira vyhrála také Evropské filmové ceny. Snímek tehdy uspěl i v kategorii nejlepší scénář a nejlepší herec, kde si cenu odnesl dánský herec Mads Mikkelsen. Chlast získal ocenění i za režii.