Proč je „dobrý horolezec starý horolezec“? S gratulací za horolezeckou legendou Josefem Rakoncajem

Na cestách s horolezcem Josefem Rakoncajem. Pro mnohé není třeba ke jménu horolezecké legendy dodávat víc. Často unikátními cestami pokořil osm ze čtrnácti osmitisícovek. První na světě vystoupil na druhou nejvyšší horu světa, na "K 2" dvakrát. Poprvé v roce 1983, aby si to zopakoval znovu v roce 1986.

Pro mě, a myslím si i pro spoustu kluků své doby, synonymum pro nedostižné výšky, pro dobrodružství.

Na cestách s legendárním Josefem Rakoncajem

Asi se proto nedivíte, že když se Josefu Rakoncajovi přiblížila kulatá "sedmdesátka", měl jsem o dalším hostu u mikrofonu pořadu "Na cestách" jasno. A vznikl trochu netradiční díl pořadu.

Samorost ze Dvora Králové

Ale za "Rakem", což je jedna z jeho přezdívek mezi horolezci, jsme se nevypravili do Dvora Králové, kde se narodil - naše cesta vedla do Turnova. Tam bydlí a odtamtud to měl jako kluk blízko do Prachovských skal.

Z toho sice jeho maminka nebyla vůbec nadšená, ale "Rak" si hory nenechal vzít. A jak nám prozradil není to prý zas až tak dávno, kdy tam opět byl...

Proč je "dobrý horolezec starý horolezec"?

Protože je to známka toho, že v horách není důležitá jen cesta nahoru, skoro důležitější je cesta zpět - objasňuje mi ve firmě na speciální zimní oblečení (kterou založil) - jednu z oblíbených myšlenek Josef Rakoncaj. Ne všechno prý může a musí horolezec vylézt.

Čtěte také

I když druhý, jeho velice oblíbený výrok, to skoro popírá.

V mnoha případech se radikální horolezecký odpůrce lezení ve velehorách s podporou kyslíkových přístrojů, totiž řídil spíš replikou "a pak že to nejde"...

Mimochodem, dostali jsme se v rozhovoru pro Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Pardubice i k tomu, že i v několika tisících metrech s teplotami hluboko pod bodem mrazu údajně horolezec Rakoncaj zvažoval, jestli bivakovat ve "spacáku" nebo ne.

O legendě tři další hosté

Jak už jsem předeslal, toto pokračováni pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" je skutečně poněkud jiné. Sedmdesátku oslavující horolezec Josef Rakoncaj si neobvyklou formu, která je zároveň gratulací, určitě zaslouží.

Čtěte také

A tak jsem oslovil i tři další hosty a postupně uslyšíte, jaký názor na horolezeckou legendu má třeba příslušník mladší generace lezců Honza "Tráva" Trávníček. Má za sebou pět výstupů na velehory vyšší než osm tisíc metrů a tak má určitě k osobnosti, jakou je Josef Rakoncaj, fundovaně co říci.

To druhý host, kterému v pořadu telefonujeme, se několikrát sám stavěl do role horolezce amatéra. Jenomže Martin Krejsa, pedagog Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava nejen píše knihy o horolezcích. On sám slezl mnoho hor ve Vysokých Tatrách, Nepálu, Peru i v Gruzii.

Čtěte také

Kdyby psal pokračování úspěšné knihy "Navždy první" o našich legendárních horolezcích, bylo by v něm místo i pro Josefa Rakoncaje? (Do publikace se nevešel, protože byl z "mladších" časů našeho horolezectví). Odpověď neprozradím, poslechněte si pondělní "Na cestách".

A nakonec ještě jeden názor - v telefonátu na společné lezení zavzpomíná i Ing. Leopold Sulovský. Josef Rakoncaj "Poldu" jako parťáka často vzpomíná zejména ve své knize "Měl jsem kliku".

Proto mě zajímalo, jaké to bylo, když dvojice Rakoncaj - Sulovský společně zdolávala druhou nejvyšší horu Indie Nanda Devi. Mimochodem, Leopold Sulovský byl prvním Čechem, který zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest (8 849m).

Pro Rakoncaje zakletá hora

Právě Mount Everest je metou, kterou můj host nikdy nepokořil. Tři pokusy a ani jeden nevyšel, jeden skončil dokonce dvě stovky metrů pod vrcholem. Jaký to je pocit?

Uslyšíte v pořadu "Na cestách" s Josefem Rakoncajem a bude to citát z nejnovější publikace nakladatelství JOTA k horolezcovým narozeninám "Měl jsem kliku". Měl ji?

Lezec v komíně - Tádžikistán - Jagnob - 1982

Zeptal jsem se i já svérázného, tvrdého chlapa. Josef Rakoncaj má jasno a já po setkání s ním také. Ani pro horolezeckou legendu nejsou na světě vším jen horské výstupy.

Pokud chcete společně s námi být "na dálku" gratulanty k jubileu Josefa Rakoncaje i vy, pak si nás nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 12. dubna v obvyklém čase po 18. hodině. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.