Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Dobré zprávy pro neslyšící i milovníky sladkostí. Tichou kavárnu se povedlo zachránit

Lidé pomohli zachránit pracovní místa pro neslyšící. Foto: Tichý svět

V první vlně pandemie dodávaly sladkosti z Tiché cukrárny energii pracovníkům v první linii. Po téměř roce omezeného provozu se ale neslyšící cukráři a pekaři sami ocitli v situaci, kdy potřebovali pomoc ostatních. O podporu tak požádali ty, kvůli kterým se do práce každý den těší – své zákazníky z řad veřejnosti. A ukázalo se, že ani oni se dobrot z Tiché kavárny a cukrárny nechtějí vzdát. Během necelých dvou týdnů přispěli ve sbírce potřebných 200 tisíc korun.

Chráněná pracoviště organizace Tichý svět, která se práci s neslyšícími dlouhodobě věnuje, mají jasné poslání – umožnit neslyšícím využít své schopnosti a dovednosti v bezpečném prostředí a poskytnout jim možnost plnohodnotného uplatnění na trhu práce. Vládní nařízení ale dveře Tiché kavárny na dlouhé měsíce zavřela. S výrazným úbytkem objednávek se potýkala i Tichá cukrárna.

Zatímco na jaře loňského roku vybrali sami zaměstnanci organizace prostředky na výrobu a rozvoz občerstvení pro pracovníky covidových oddělení ve Fakultní Nemocnici v Motole, o rok později stáli před zásadním rozhodnutím – požádat o pomoc veřejnost, nebo zavřít. „Udržet pracovní místa pro neslyšící kolegy, aby se mohli i nadále těšit do práce, péct a obsluhovat své zákazníky, to je teď hlavní mise organizace Tichý svět – chráněná pracoviště. Rozhodli jsme se proto požádat o pomoc přes sbírkový portál Donio,“ komentuje v tiskové zprávě Eva Štípková z organizace Tichý svět.

Potřebnou částku se podařilo vybrat za necelé dva týdny. Foto: Tichý svět

Ve výzvě, která například díky podpoře cukrářky Mirky van Gils Slavíkové dostala velký prostor na sociálních sítích, nabídli dárcům lákavé odměny. Kromě dobrého pocitu si mohli vybrat dárky v podobě kávy, ručně šitých andělek i předplacené židle v kavárně. Cílovou částku 200 tisíc se nakonec podařilo vybrat už za několik dní.

„Tato částka pokryje čtyři měsíční výplaty třem zaměstnancům, kteří mají zkrácený úvazek nebo jednu měsíční výplatu dvanácti zaměstnancům na zkrácený úvazek. A protože v obou provozech pracuje 22 neslyšících osob, výběr dalších prostředků využije Tichý svět – chráněná pracoviště proto, aby poskytl jistotu a bezpečí dalším svým zaměstnancům,“ přibližuje využití finančních prostředků Eva Štípková a dodává, že v organizaci panuje velký vděk a pocit sounáležitosti.

Související články

Zaručeně zlepší den

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Inspirace z knihovny: Co by můj syn měl vědět o světě? Kniha oblíbeného autora neporadí, ale pobaví

Jak funguje svět? Na co si v něm dát pozor? Co v životě hledat a před čím se naopak skrýt…