Poslanec Jan Birke potvrdil, že dostal nabídku řídit ministerstvo kultury

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke potvrdil, že dostal nabídku na funkci ministra kultury. Na dotaz novinářů uvedl, že bude dál jednat, podle České televize nabídku na vládní post přijme.
Jan Birke (zdroj Facebook Jana Birkeho)
Jan Birke (zdroj Facebook Jana Birkeho)

Dosavadní ministr kultury Lubomír Zaorálek má převzít ministerstvo zahraničí namísto svého kolegy Tomáše Petříčka, jehož se vicepremiér Jan Hamáček rozhodl vyměnit. Petříček svolal v 11:00 na tiskové konferenci oficiálně potvrdil, že bude ze své funkce odvolán.

Některé kulturní instituce premiéra Andreje Babiše vyzvaly, aby ministra kultury neměnil. K otevřenému dopisu Českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), zastřešujícího 14 organizací, se přes víkend přidaly třeba Svaz českých knihkupců a nakladatelů nebo Česká asociace festivalů. Zaorálek se navíc podle dnešního vyjádření pro server Novinky.cz necítí připraven opustit ministerstvo kultury a vrátit se do čele české diplomacie, kterou už jednou řídil. “Ne, to tedy nejsem,” reagoval dnes Zaorálek na dotaz serveru, zda je připraven Petříčka nahradit a přenechat úřad Birkemu.

Prezident Miloš Zeman, který na návrh premiéra členy kabinetu jmenuje a odvolává, v neděli řekl, že odvolání Petříčka nebude oddalovat, navrhne-li to Babiš. S Petříčkem měl dlouhodobé spory. V rozhovoru pro Blesk.cz prezident také prohlásil, že Birke by byl vynikajícím ministrem kultury.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments