Mazané triky energetických šmejdů, jak je rozpoznat a nenaletět

Určitě už jste se potkali s pojmem „energošmejd“. Jak ale energošmejdy rozpoznat a nenaletět na jejich vychytralé triky?

Mazané triky energetických šmejdů, jak je rozpoznat a nenaletět

Kdo je to energošmejd?

Říká se „Důvěřuj, ale prověřuj“. Češi však v posledních letech raději preventivně nevěří nikomu, tedy alespoň co se oblasti energetiky týče. Není se čemu divit, když český trh ovládla „krutovláda“ podnikatelů a pochybných firem, které slibují velké úspory na energiích a pod touto záminkou na Vás takzvaně „ušijí boudu“. Svým přístupem a taktikou si právem vysloužili přezdívku „energošmejdi“.

Spoustu lidí už to bohužel zná z vlastní zkušenosti. Jednou Vám někdo volá, podruhé zvoní u Vašich dveří a tvrdí, že umí zázraky s Vaší cenou za energie. Záminky jsou různé, vždy ale potřebují podepsat smlouvu IHNED, nebo stačí, abyste obchodníkovi po telefonu řekli 3x slůvko ANO, a hned se můžete těšit z právě odsouhlaseného obchodu a nové smlouvy na odběr energií, která provází poplatky a sankce za rušení Vaší původní smlouvy. Argumenty Vás nezachrání, tito ostřílení obchodníci jsou připraveni na vše a vědí moc dobře, jak udělat byznys! Možná by bylo lepší prostě přestat zvedat telefony a otevírat dveře, dokud poslanci neschválí novelu zákona o ochraně proti energetickým šmejdům. Naneštěstí pro nás všechny, tato novela zatím schválena není a s největší pravděpodobností ani letos nebude.

Jak poznat podvodné praktiky energošmejdů?

Mnohem lepší řešení je znát taktiku a postupy pro rozpoznání této obchodnické „kulišárny“ a být na takové obchodníky připraven. Pojďme si tedy říct, jak rozpoznat tyto podvodné praktiky:

  • PLNÁ MOC Obchodník Vám řekne, že stačí podepsat plnou moc a oni za Vás vše vyřídí, sami udělají výběrové řízení a sami za Vás podepíšou novou smlouvu u jiného, mnohdy dražšího dodavatele. To, že je dražší, se samozřejmě dozvíte až poté, co je smlouva uzavřena. V rámci odstoupení od původního dodavatele často musíte platit sankce.

  • VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ Tyto firmy často říkají, že dodavatele vyberou s tou nejlepší cenou prostřednictvím aukce, ale často nemají žádný aukční systém, ve kterém by mohli dodavatele vybírat. Dodavatele tedy jednoduše vyberou podle toho, jakou provizi za Vás firma dostane. Výběr dodavatelů není transparentní, zákazník neví, z jakých dodavatelů se vybírá, ani jaké podmínky bude mít budoucí smlouva.

  • ODSTOUPENÍ OD SMLOUVY Při podpisu plné moci udělujete plnou důvěru cizí osobě, která za Vás podepíše smlouvu s předem smluveným, dražším dodavatelem energie, a to až na 5 let. Od smlouvy není možné odstoupit bez toho, aniž byste platili astronomickou pokutu.

  • AUTOMATICKÉ PRODLUŽOVÁNÍ SMLUV Společnost za Vás podepíše smlouvu na dobu neurčitou případně na dobu určitou s automatickou prolongací. Opakovaně vás tedy bez vašeho vědomí zařazují do dalších výběrových řízení a uzavírají další smlouvy. Zákazník pak ztrácí povědomí o jeho smlouvách. Výpovědní doba přihlášky je většinou dost dlouhá, takže než zákazník stihne vypovědět, má uzavřenou smlouvu novou.

Poctivé firmy stále existují

Lidé už raději zaujali negativní postoj, odmítají všechno a platí raději vysoké ceny za energie u stávajících dodavatelů, než aby je někdo podvedl. Když však dokážeme rozpoznat podvodné praktiky a víme, jak daná firma nebo obchodník pracuje, máme velkou výhodu a můžeme ušetřit tisíce, někdy až desetitisíce korun ročně.

Před tím, než obchodníka odsoudíte nebo mu naopak kývnete na spolupráci, zeptejte se na webové stránky, na majitele, na proces a postupy, dejte si trochu času a najděte si reference a informace na internetu, aby Vás touha ušetřit nestála spoustu peněz a sil navíc. Věřte nebo ne, ale stále existují firmy, které Vám skutečně rády pomohou ušetřit spoustu peněz za dodávky energií. Společnost e-aukční portál s.r.o. si zakládá na dobrém jméně a spokojenosti zákazníků. Vědí, že jen férové podnikání je udržitelné. Proto nastavili transparentní proces, ve kterém není prostor pro podvádění a do aukce vybírají jen prověřené dodavatele s dlouholetou historií. Jako zákazník vidíte celý průběh aukce, víte, s jakými dodavateli se jedná, na konci máte k dispozici analýzu a poradenství od zkušených obchodníků, ale konečné rozhodnutí a podpis smlouvy je jen na Vás. E-AP mají dlouholetou zkušenost, sledují a analyzují ceny na trhu a mohou Vám tak úsporu garantovat.

Přečtěte si také:

Novela energetického zákona: Stop energetickým šmejdům

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.