,,Ty vole, Birke!" smějí se umělci. Kandidát na ministra přes PL odpovídá

13.04.2021 8:41

„Nehodlám nikomu radit, jak má hrát, psát nebo zpívat. Jdu manažersky zajistit chod významného ministerstva v extrémně složité době,“ vzkazuje přes Parlamentnilisty.cz zřejmě budoucí ministr kultury Jan Birke umělcům, kteří se na sociálních sítích „pozastavují“ nad volbou nového ministra a sdílejí například informace, že dlouholetý starosta Náchoda je původně strojař. Jan Birke vysvětlil, proč se rozhodl post ministra kultury přijmout a nastínil, jaké jsou jeho nejbližší „ministerské“ plány. „Posílit finance ještě pro letošní rok, připravit rozpočet na rok příští a otevřít kulturu podle jasného plánu v době covidové pandemie,“ vypočítává.

,,Ty vole, Birke!" smějí se umělci. Kandidát na ministra přes PL odpovídá
Foto: archiv J. Birke
Popisek: Poslanec Jan Birke

„Požádal mě o to vicepremiér Hamáček a já nejsem zvyklý uhýbat před úkoly. I když jsou těžké a na první pohled nepopulární,“ vysvětluje dlouholetý, oblíbený starosta Náchoda Jan Birke, proč se rozhodl přijmout post ministra kultury. Na něm by měl vystřídat dosavadního ministra Lubomíra Zaorálka, který se možná stane místo Tomáše Petříčka ministrem zahraničních věcí.

Anketa

Vadí vám, že kandidát na ministra kultury Birke nemá vysokoškolské vzdělání?

36%
64%
hlasovalo: 3879 lidí

Změny na postu ministra kultury se některým umělcům a různým sdružením příliš nelíbí. Otevřený dopis v tomto smyslu napsalo například České středisko Mezinárodního divadelního ústavu. Přidala se mimo jiné i Česká asociace festivalů.

Přitom například houslový virtuos Pavel Šporcl nedávno adresoval svůj dopis ohledně problémů v kultuře vládě a sešel se poté s premiérem Babišem a ne s ministrem kultury Zaorálkem. Už na začátku pandemie také někteří umělci mluvili o tom, že stát kulturu nepodporuje dostatečně. Majitelé soukromých divadel před rokem dokonce vyzvali ministra Zaorálka k rezignaci. Jak Jan Birke říká, není na něm, aby toto komentoval. „Pokud se Ministerstva kultury ujmu, a předesílám, že to vnímám jako práci krizového manažera na šest měsíců, tak s jasnou představou, co chci zařídit. Tedy posílit finance ještě pro letošní rok, připravit rozpočet na rok příští a otevřít kulturu podle jasného plánu v době covidové pandemie,“ říká jen.

Strojař ministrem kultury? Vzkaz pro Preisse a další…

Někteří umělci sdíleli na sociálních sítích informace o Janu Birke, ve kterých se mimo jiné píše, že je původním povoláním strojař. Stojí tam také například, že se angažuje ve smíšené Česko-čínské komoře vzájemné spolupráce jako místopředseda správní rady. Například herečka Jitka Sedláčková, známá mimo jiné z oblíbeného seriálu Polda, připsala poznámku „kultura v dobrých rukách“. Zcela jasně svůj názor vyjádřil Martin Preiss, syn hereckých legend Viktora a Jany Preissové. Nad informace o poslanci napsal: „Budoucí ministr kultury Jan Birke. No ty vole!“ Nechybí ani několik smutných smajlíků.

„Pokud se ministerstva ujmu, tak v roli krizového manažera na šest měsíců s cílem získat prostředky a otevřít kulturu divákům a návštěvníkům. Myslím, že více než desetileté řízení významného města a práce na zákonech v Poslanecké sněmovně mě dává kvalifikaci k řízení ministerstva. A všichni, kdo se mnou dlouhodobě spolupracují, vědí, že držím slovo, jsem připraven jednat, komunikovat a nalézat řešení. Nehodlám nikomu radit, jak má hrát, psát nebo zpívat. Jdu manažersky zajistit chod významného ministerstva v extrémně složité době,“ vzkazuje umělcům Jan Birke.

Plány s kulturou a „odpírači“ vládních nařízení

I v souvislosti s již zmíněným dopisem Pavla Šporcla, který psal mimo jiné o „katastrofálním stavu kultury v ČR, která je podle něj na konci zájmu vlády i prezidenta“, prozradil možná budoucí ministr, jaké má v souvislosti s kulturou plány.

„Zajistit další prostředky pro kulturu ještě pro tento rok, nad rámec stávajícího rozpočtu. Otevřít kulturu, podle jasných pravidel, aby se všichni mohli připravit a věděli, co je čeká. Žádné překvapení a chaos, nýbrž jasný plán, za jakých podmínek je možné otevřít kulturní akce divákům a návštěvníkům. A následně připravit kvalitní rozpočet pro rok 2022,“ vypočítává Birke.

Před časem Jan Birke, který začátkem roku v nemocnici bojoval s velmi těžkým průběhem covidu, přes Parlamentnilisty.cz poslal vzkaz Iloně Csákové, exprezidentovi Klausovi i dalším, kteří dávali najevo nesouhlas s některými vládními opatřeními proti šíření koronaviru. „Opravdu jde o život,“ varoval z vlastní, velmi trpké zkušenosti.

„Hlavně si přeji, aby už bylo co nejdříve po covidu, abychom rychle proočkovali co možná nejvíce obyvatel a mohli se tak vrátit k normálnímu životu. A to včetně pořádání koncertů, divadelních představení či letních festivalů,“ vzkázal nyní těm, kteří stále ještě protestují proti opatřením v souvislosti s pandemií.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …