Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Soud: Sociální pracovnice romského původu se u soudu brání urážce z úst šéfa Krušnohoru. Rozsudek bude příští týden

13. dubna 2021
Čtení na 1 minutu

V Mostě vrcholí kauza, v níž se sociální pracovnice romského původu brání před potupným označením z úst šéfa Krušnohoru ovlivňujícího komunální politiku. Informuje o tom Mostecký deník.

Vyslechnutím dvou novinářů pokračoval Okresní soud v Mostě v projednávání žaloby na ochranu osobnosti, kterou na ředitele Stavebního bytového družstva Krušnohor Františka Rybu podala Mostečanka romského původu Iveta Theuserová. Ředitele velkého bytového družstva, který je zároveň sekretářem politického uskupení Sdružení Mostečané Mostu, žalovala za jeho urážlivý výrok otištěný v celostátním tisku. Soud ve čtvrtek 8. dubna ještě verdikt nevynesl, rozsudek vyhlásí příští týden. 

Dehonestující výrok  řekl Ryba v rámci reportáže týdeníku Respekt popisující aktivity kritiků družstva a jeho kontroverzní politické tažení proti „lůze“. V reportáži se objevila též Rybova reakce na adresu Theuserové: „Ta cikánka prolhaná? Myslíte tu cikánku, co má IQ bublajícího bahna?“ Té se tato slova dotkla, a tak na ředitele družstva podala žalobu na ochranu osobnosti. Prostřednictvím svého právního zástupce Davida Strupka požaduje Theuserová po Rybovi omluvu a náhradu újmy ve výši padesát tisíc korun.

„Podle mě půjde už jen o formální potvrzení jejich svědectví. Neboť soudce si ještě před zahájením řízení vyžádal od Respektu písemné vyjádření. V něm potvrdili, že vše, co si čtenáři mohli v rozhovoru přečíst, skutečně z úst pana Ryby zaznělo. To je podle mě zcela zásadní, neboť pan Ryba od roku 2018 tvrdí, že nic takového neřekl,“ dodala již dříve pro Romea.cz Theuserová.

Stavební družstvo Krušnohor nechvalně proslulo svým výrazným propojením se Sdružením Mostečané Mostu, které ve svém volebním programu v komunálních volbách mělo vystěhování těch, které uzná za problémové, a to do „vesnice pro lůzu“. S tímto programem zaznamenalo výrazný úspěch a získalo 8 míst v městském zastupitelstvu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon