Hlavní obsah

RECENZE: Nevtipná komedie a nedetektivní detektivka z ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál Boží mlýny se v rukou tvůrců (režie Jan Hřebejk, scénář Janek Kroupa, Jan Drbohlav) rozpadl. Napětí chybí a smát se není čemu.

Upoutávka k seriálu Boží mlýnyVideo: Česká televize

 
Článek

Námět o partičce mstitelů, kteří jdou po nepotrestaných zločincích, sliboval veselo, ovšem Boží mlýny toho semlely až příliš mnoho najednou a nic pořádně. Kromě některých charizmatických herců (Martin Myšička, Robert Nebřenský, Eliška Křenková) už není čeho se chytit. Divní nejapní mafiáni v podání Matěje Rupperta a jeho poskoků nikomu strach nenaženou, nepobaví a zájem nevzbudí.

Hlavní problém tkví jednoznačně ve scénáři. Řídí se podle cimrmanovského „to je konec naší komédie, zlo prohrává a dobro žije“, takže výsledek je předem znám. K němu se navíc autoři propracovávají tak překombinovaně, až se dere na jazyk slovo nesmysl.

Foto: Česká televize

Martin Myšička jako spravedlivý mstitel

Už scénáře prvních dvou dílů obsahují několik věcí, které se jednoduše nemohly stát. Třeba kaskadérka předstírající, že ji pán přejel autem. Ve skutečnosti by policie nepřijela za dvě vteřiny a hlavně by žádala lékařskou zprávu, která by ukázala, že se nic nestalo. Následně by obhajoba zjistila, že jde o filmovou kaskadérku, a patrně by ji obvinili z podvodu. Nakonec by šla sedět ona, a ne řidič.

Boží mlýny přinášejí násilný polotrapný humor, humpolácky připravené situace a postavy pojaté jako chodící klišé. Hodní a zlí, tím to končí. Žádná ironie, legrační zvraty, komické váhání a hraní na obě strany.

Celkové hodnocení: 50 %

Reklama

Výběr článků

Načítám