Po více než šesti měsících se kvůli covidu otevřel park Boheminium

13. duben 2021 10:55

V Mariánských Lázních na Chebsku se v pondělí po více než šesti měsících kvůli epidemii koronaviru otevřel park miniatur Boheminium. Kvůli nepříznivému počasí ale dorazilo do jednoho z nejoblíbenějších turistických cílů v Karlovarském kraji pouze pár návštěvníků.

K otevření parku Boheminium pro veřejnost se provozovatelé rozhodli, protože podle nich spadá do kategorie botanických zahrad. „Už jsme to komunikovali na jaře, protože náš park je nejasný, kategorie miniatur parku v České republice prostě neexistuje, protože jsme jediní. Tudíž jsme jednali s ministerstvem zdravotnictví a bylo nám řečeno, že jsme napůl venkovní park a napůl botanická zahrada, takže jsme s otevřením počítali i nyní,“ řekl jednatel Boheminium parku Tomáš Slifka.

O otevření právě botanických a zoologických zahrad rozhodla vláda minulý týden. Otevřeno smí mít pouze venkovní prostory, navíc s podmínkou omezené kapacity do 20 procent. Se zavedením protikoronavirových opatření vedení parku počítalo, vyzkoušeli si je již loni na jaře. Po celém areálu jsou rozmístěny stojany s dezinfekcí, ochranné prostředky mohou lidé zakoupit u vstupu.

Na zahájení sezony se zaměstnanci parku Boheminium připravovali pouze pár dní, oznámení o otevření přišlo od vlády podle jednatele velmi rychle. Práce se ale v areálu, který je pro veřejnost otevřen celoročně, nezastavily ani v době jeho uzavření. Pracovalo se například na opravách starších modelů, laviček, cest a na dalších pracích, na které jindy nezbývá čas.

Pracovníci například zrekonstruovali část ze 13 miniatur, které loni současný provozovatel parku koupil od Mariánských Lázní. Vedení parku miniatur, který má okolo sedmi stálých zaměstnanců, nemuselo zatím nikoho propouštět. Jednatel ale zažádal o kompenzace z covidových programů, které podle něj pokryly přibližně dvacet procent nákladů měsíčně, zbylých 80 procent nákladů museli hradit ze svého. Park je momentálně ve ztrátě 3,2 milionu korun, chystané plány a novinky by to ale podle Slifky nemělo ohrozit.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio