Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úplné omezení venkovního sportování mládeže je nesmysl, říká trenér mladých lyžařů Zbyněk Valoušek

Jako trenér lyžařské reprezentace zažil Zbyněk Valoušek dvě olympiády. Poslední roky působí v lyžařském oddíle TJ Dukla Liberec. Jak hodnotí opatření, která se dotýkají jeho svěřenců? Dávají mu ještě smysl? O tom jsme si povídali v rozhovoru pro Drbnu.

V pátek už to vypadalo, že budou moct trénovat větší skupiny, v sobotu se to ale zase měnilo. Co se vám v tu chvíli honilo hlavou? 
Duben je u lyžařů určen více méně k odpočinku po sezóně. Vůči našemu sportu nás to tedy tolik nezasáhlo. O zimní sezónu jsme ale u mládeže do patnácti let bohužel úplně přišli. Obecně se tedy jedná o veliký problém. Mládež je ze všech skupin postižená nejvíc. Tím, že se to těžko vyčísluje penězi, tak to nikdo neřeší. Jde o veliké zklamání.

Měli jste už plány na trénink, když přišla změna? 
Na pondělí jsme měli naplánované tréninky pro žactvo, tak aby je trenéři jednotlivých skupin alespoň viděli na sněhu. A děti se mohly společně rozloučit se zimou.

Jak moc vás to ovlivnilo?
U žactva se bohužel nedalo závodit ani trénovat. Chtěli jsem tedy využít uvolnění opatření k pár tréninkům na sněhu. Jinak s tréninkem na další sezónu začínáme v květnu. Tou dobou věřím, že již budeme moc začít bez omezení nebo jen s rozdělením do menších skupin.

Jaký máte názor na aktuální opatření, kdy je zakázána venkovní aktivita. Přijde vám to logické? 
Úplné omezení venkovního sportování mládeže je nesmysl. Stejně jako nošení roušek na prázdné ulici. Osobně se snažím řídit zdravým rozumem.

V pondělí navíc přišla vláda s dalšími změnami. Stíháte se ještě orientovat, co platí nebo jaké musí být rozestupy?
Nevím, jestli včera večer zveřejněná opatření jsou k smíchu, nebo k pláči. Myslím, že by měl být velký apel na Národní sportovní agenturu. Měla by si uvědomit, že je de facto samostatným ministerstvem.

Některé kluby přináší vlastní modely, jak by mohly bezpečně trénovat, máte taky něco takového? 
Jsme venkovní individuální sport, tak nepřipravujeme nic sofistikovaného. Jakmile bude možný trénink alespoň v malé skupině, tak zahájíme trénink žákovských družstev. U týmu dorostu a starších jsme trénink s respektem k opatřením za celou dobu nepřerušili.

Kdybyste měl zhodnotit letošní sezónu ovlivněnou koronavirem, jaká byla? 
Pro většinu našich závodníků sezóna ani nezačala. Žactvo nemělo žádné závody a nemohlo v podstatě ani trénovat. Což nás mrzí a nedokážeme odhadnout, jaký vliv to bude mít do budoucna. Tam kde jsem se mohli zapojit do boje, tak byla velice úspěšná. Stali jsme se Mistry České republiky soutěže družstev dorostu. Titul jsme obhájili podruhé v řadě. Je to pro nás velice cenná trofej, protože se na výsledku podílí všichni závodníci. Tento výsledek je opřen o vynikající individuální výsledky. Na juniorském Mistrovství světa ve finském Vuokatti nás reprezentovaly hned tři závodnice z mládežnických družstev Eliška Šibravová, Tereza Prokešová a Nela Půbalová. Nejvýraznější stopu zanechala Nela, která mezi nejlepšími juniorkami vybojovala 15. a 16. místo. Mistry České republiky se stali Jonáš Hellmich a Nela Půbalová. Na stupně vítězů se také probojovali Martina Střelečková, Matyáš Pávek, Karolína Dvorská, Tereza Prokešová a Eliška Šibravová. Úspěchem je i nominace do reprezentačních družstev na příští sezónu. Reprezentaci do 18 let si vybojovali Karolína Dvorská, Nela Půbalová a Matyáš Pávek. V juniorské reprezentaci by měla být Tereza Prokešová a Eliška Šibravova.

Předpokládám, že i v takto zvláštní sezóně panuje spokojenost?
S přístupem a výsledky jsem velice spokojený. Co mi dělá možná ještě větší radost je to, že se podařilo udělat dobrou partu, kterou sportování a společně strávený čas baví. Velký dík patří i rodičům za podporu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv

Štítky sport, opatření, lyže, valoušek, trenér, trénink, reprezentace, olympijské hry, Dukla Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úplné omezení venkovního sportování mládeže je nesmysl, říká trenér mladých lyžařů Zbyněk Valoušek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.