13.04.21 Výživa

Během lockdownu mohou přibrat i kočky

Vzhledem k tomu, že spousta lidí tráví poslední rok víc času doma, stoupá i počet koček s nadváhou. Majitelé jsou častěji v pokušení dát svému mazlíčkovi víc krmiva nebo pamlsků, když si zrovna mňoukne. Jenže to, co u koček se zdravou váhou nepředstavuje problém, u obézních jedinců může škodit. 

Podle britské organizace Cats protection, která se zaměřuje na záchranu a pomoc opuštěným kočkám, se problém s kočičí nadváhou během pandemie koronaviru ještě umocnil. Z britského průzkumu, který byl proveden u více než 2 000 majitelů koček, vyplynulo, že více než čtvrtina (28 %) uvedla, že od začátku lockdownu v březnu 2020 překrmovala svého mazlíčka. Více než třetina (36 %) uvedla, že jejich kočka navštívila sousedy kvůli krmivu navíc a celkově jedna z pěti koček (20 %) typicky přibrala na hmotnosti mezi 1 a 2,25 kilogramy. Výsledky navazují na zprávu charitativní organizace provedenou před zahájením pandemie, která poukázala na skutečnost, že nejméně 3,2 milionu britských koček již mělo nadváhu. 

Více doma = více pamlsků
Vzhledem k tomu, že Češi jsou kvůli epidemiologické situaci v lockdownu ještě déle než ostatní národy, budou se nadbytečná kila týkat pravděpodobně i českých koček. Čas navíc, který lidé tráví doma s  kočkami, vede k tomu, že je mazlíčkům věnována větší pozornost. Na jednu stranu je to dobře, protože lidé mají víc času si s nimi hrát a mazlit se, ale na druhou stranu jim mohou dopřávat i v jídle. Jenže nadbytek krmiva nebo pamlsků může nadělat více škody než užitku, protože kočkám s nadváhou hrozí značné riziko cukrovky, kloubních problémů, ale i infekcí močových cest. 

Jarní dieta
Na jaře mnoho lidí začíná držet dietu. Pokud nadbytečná kila trápí i vaši kočku, zapojte ji také do odtučňovací kúry. Zvlášť pokud jí pod vrstvou tuku nejsou cítit žebra a při pohledu shora nevidíte žádnou linii pasu. Máte-li pochybnosti, jestli vaše kočka potřebuje zhubnout, zeptejte se veterináře. Ideální je pomalý a rovnoměrný úbytek hmotnosti. Může trvat až rok, než kočka s velkou nadváhou dosáhne ideální hmotnosti.

Vsaďte na kvalitní krmivo
Vybírejte nutričně vyvážené krmivo, které kočku zasytí a dodá ji dostatek živin, aniž by byla překrmována. Pokud ji chcete odměnit pamlsky, vybírejte kvalitní výrobky a o jejich kalorickou hodnotu ponižte krmnou dávku klasického krmiva. Ať už jsou to granule, konzervy nebo kapsičky, i ty jsou k dostání pro obézní kočky v light verzi. Nedávejte jí lidské pochoutky, jako je mléko nebo sýr, protože mnoho koček nedokáže mléko a mléčné výrobky správně strávit. Buďte v rámci rodiny jednotní, aby například babička tajně nedávala zvířeti svačinky na přilepšenou. Pokud vaše kočka chodí ven, požádejte i sousedy, aby ji nekrmili. Na obojek jí můžete napsat vzkaz, že drží dietu a prosíte, aby ji nikdo nekrmil. Lovení myší sice neohlídáte, ale kočky myšilovky, žijící převážně venku, nadváhou moc netrpí.

Hrajte si
Kočky, které mají přístup ven, si dostatek pohybu obstarají většinou samy. Šplhají po stromech, honí se za lístky, loví kořist... Bytovým mazlíčkům se musí lovecká činnost simulovat pomocí hraček. Kočce se díky číhání, startování po „kořisti“ a jejímu honění a „zabíjení“ uvolňují endorfiny - hormony, po kterých se cítí dobře. Proto je tak důležité, aby váš pokojový tygr měl stále příležitost hrát si a projevovat lovecké chování. Díky hrám můžete kočku i v domácím prostředí udržovat v kondici a psychické pohodě.

Více o tom, jak bojovat s nadbytečnými kilogramy vašeho mazlíčka, se dočtete zde: https://krmeni.cz/jak-bojovat-s-kocici-nadvahou

Fotka od Andreas Almstedt z Pixabay