Hlavní obsah

Přehlídka on-line představí 20 tuzemských novocirkusových projektů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Centrum pro nový cirkus Cirqueon ve spolupráci s Mezinárodním festivalem nového cirkusu Letní Letná chystá kurátorovanou přehlídku tuzemských novocirkusových projektů.

Článek

Přehlídka s názvem Czech Contemporary Circus Showcase se uskuteční on-line od 26. do 30. dubna. Showcase představí 20 projektů sedmnácti umělců a souborů, které porota vybrala na základě otevřené výzvy. ČTK o tom za pořadatele informovala Adéla Brabcová.

Showcase je určen především českým a zahraničním promotérům, uměleckým ředitelům, novinářům, kritikům a zástupcům kulturních organizací, kterým představí nové aktivity v oblasti nového cirkusu.

„Česká scéna se velmi dynamicky proměňuje a vyvíjí. Dnes nabízí širokou škálu představení a projektů, které jsou podle našeho názoru a zkušenosti konkurenceschopné v mezinárodním měřítku. Vznikají menší neotřelé experimentální projekty i velkolepé show. Snažíme se poukázat právě na obrovskou rozmanitost a profesionalitu českých umělců a uměleckých skupin. Věřím, že ucelený kurátorovaný showcase pomůže našim souborům navázat spolupráci jak s českými, tak i zahraničními promotéry,“ uvedla umělecká ředitelka Cirgueonu Šárka Maršíková.

O vybraných projektech a umělcích rozhodla porota složená z kulturní redaktorky Veroniky Štefanové, umělecké ředitelky Festivalu pouličního divadla Za dveřmi Michaely Holbíkové, ředitele festivalu Letní Letná Jiřího Turka, spoluzakladatele divadla Jatka78 Štěpána Kubišty a umělecké ředitelky Cirgueonu Šárky Maršíkové.

„Z celkového počtu 37 přihlášených projektů jsme vybrali dvacítku již hotových děl a takzvaných work-in progress, tedy představení, která budou mít brzy premiéru a hledají partnery pro rezidence či tour. Dvacítka projektů nám ukazuje, jak moc se česká scéna posunula. Rozšiřuje se rejstřík jednotlivých technik - akrobacie, závěsné akrobacie a klaunerie, ale i žongláž a manipulace s objektem dnes patří mezi nejprogresivnější umělecké disciplíny,“ sdělila Maršíková.

Mezi vybraná již hotová díla patří například Běžkařská odysea od souboru Bratři v tricku, mezi work-in progress patří projekty Runners (Cirk La Putyka), Vrány (Holektiv) nebo Konkurz (Losers Cirque Company).

Reklama

Doporučované