Jsou ovšem plemena, jež nadšeně vrtí ocáskem a poskakují radostí, ať k vám přichází tetička z Moravy, nebo agresor s nekalými úmysly. Typickým příkladem jsou zlatí retrívři a labradoři, kteří vám strach nenaženou, ačkoli nejde o žádné malé gaučové psíky. Mají zkrátka příliš mírumilovnou a milující povahu. Velkým kliďasem je také novofundlandský pes, i když byste to do něho vzhledem k jeho obřímu vzrůstu neřekli.

Na druhé straně najdete plemena, která se snadno rozčílí a na vetřelce budou zuřivě dorážet, aniž by si uvědomili, že vzhledem ke své velikosti svádějí nerovný boj. Například Jack Russell může být jak oddaným společníkem a mazlíkem, tak ochráncem rodiny. Teritorium si bedlivě hlídají také foxteriéři, kterým příroda nadělila silnou ostražitost. Jakmile se na zahradě něco šustne, přivolají vás štěkotem.

Je samozřejmé, že čím více se pes hodí ke hlídání objektů, tím důslednější musí být jeho výchova, aby se nestal hrozbou pro jiná domácí zvířata, nebo dokonce pro sousedy. Takový rotvajler nebo dobrman potřebuje pevné vedení zkušeného majitele, který bude mít čas s ním chodit na cvičák. Ještě náročnější je výcvik belgického ovčáka malinois. Tento pes se vyloženě hodí pro práci u policie a armády, kde může uplatnit svou inteligenci i bezbřehou energii. Chová se tak trochu jako Golem - když ho nezaměstnáte, čekejte pohromu. Zanedbaná výchova pak způsobí, že se do vaší zahrady budou bát vejít nejen zloději, ale i vy sami.

Lépe zvladatelným hlídačem je německý ovčák, jenž vás až dojme svou oddaností a učenlivostí. Potřebuje láskyplné vedení a jasně stanovené hranice. Rychle chápe, a pokud bude vyrůstat s malými dětmi, kterým se důsledně vysvětlí, jak se k němu chovat, stane se jejich nejlepším kamarádem. Při správné výchově u sebe v boudě nechá přespat sousedovu kočku a neublíží ani křečkovi. Lupič si k vám ale netroufne.

A jakého psa na hlídání máte vy? Napište nám své zkušenosti do diskuze.