Německo již pracuje na technologii 6G. Pronásleduje Čínu

Přidat na Seznam.cz

Německá vláda plánuje do roku 2025 vyčlenit až 700 milionů EUR na financování výzkumu technologie 6G.

„Musíme začít přemýšlet o tom, co se stane pozítří, a pomáhat formovat nové technologie a standardy komunikačních technologií od samého začátku. Digitální transformace zrychlila a zdůraznila potřebu silné síťové infrastruktury. U 4G jsme poprvé měli bezdrátové širokopásmové připojení a bylo možné používat jednoduché aplikace. 5G již stanoví důležité standardy a posune digitální sítě na další úroveň. 6G však bude technologií budoucnosti a v příštím desetiletí bude určovat a dokonce způsobovat převrat v naší komunikaci,“ řekla Anja Kraliczek, německá ministryně pro výzkum.

Její ministerstvo letos přidělí 200 milionů EUR na zahájení výzkumných projektů v oblasti technologie 6G. Do roku 2025 to má být 700 milionů.

Sítě 6G nabídnou stokrát rychlejší přenos dat než v případě 5G, což je důležité nejen pro jednotlivé uživatele, ale také pro průmysl a zemědělství.

Zatím mimo jiné pracuji na této technologii USA, Čína a Jižní Korea. Dosud bylo známo, že Německo v digitálním vývoji vážně zaostává. U našich západních sousedů je průměrná rychlost připojení k internetu nižší než například v Rumunsku. Německo se také chce osamostatnit od zahraničních dodavatelů zařízení. V případě 5G dominují švédský Ericsson, čínský Huawei a finská Nokia.