Ostravská Bedřiška se promění v moderní čtvrť. Město chce pozvednout i další vyloučené lokality

Radní v Ostravě schválili projekt na přeměnu čtvrti Bedřiška. Mělo by tam vzniknout více než 150 nových bytů. Přestavba čeká například i část slezkoostravských Kunčiček, kde soukromá firma opravila už 130 bytů. Lokality také navštěvují sociální pracovníci a preventisté kriminality.

V ostravské čtvrti Bedřiška stojí dřevěné domky, které byly po druhé světové válce určeny k dočasnému ubytování horníků. V chátrajících domech tam stále bydlí lidé. „Dnes je tam zhruba kolem čtyřiceti finských dřevěných domků a většina z nich patří městu,“ řekl náměstek primátora Ostravy pro sociální oblast Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Za deset let by mělo ve čtvrti být dvě stě bytů. Projekt za půl miliardy korun by měli zaplatit především soukromí developeři. Samotná přestavba ale podle metodiků není řešením. „Je potřeba, aby se zapojil odbor bytový, sociální, školský, majetkový a je potřeba, aby se propojili i s potřebami občanů,“ řekla metodička z Agentury pro sociální začleňování Martina Dušková.

Podle agentury pro sociální začleňování je v Ostravě zhruba třináct vyloučených lokalit v sedmi městských obvodech. Šest z nich ve Slezské Ostravě. Jedna z nich je i v Kunčičkách. Tam staré budovy přestavuje největší pronajímatel bytů v Česku, společnost Heimstaden.

„V Kunčičkách byla oblast poměrně zanedbaná, ale krásné domy, je tam hodně zeleně. Domy celkově revitalizujeme, nejenom byty vevnitř, ale celý dům i zvenku. To bydlení je krásné v tom, že to má zároveň velkou zahradu, má to parkování,“ řekl generální ředitel Heimstaden Jan Rafaj.

Letos tam budou v lokalitě dokončeny tři domy s 26 byty. Celková investice do domů a nejbližšího okolí dosáhne až 370 milionů korun a Kunčičky nabídnou během tří až čtyř let 300 zrekonstruovaných bytů.

Sociálně vyloučené lokality v krajích
Zdroj: ČT24

„Se současnou podobou domů jsme velmi spokojeni, jsme rádi, že lokalita už není vyloženě sociálně vyloučenou. Samotné přestavby sociálně vyloučených lokalit, kdy se promění zcela jejich rezidenti, samozřejmě neřeší problém sociálního vyloučení jako takového. Otázka sociálního vyloučení na území města zcela jistě nadále zůstane,“ poznamenal starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

V Česku je podobných vyloučených lokalit celkem 606. V Moravskoslezském kraji jich je 72.