EU si bude na fond obnovy půjčovat zhruba 150 miliard eur ročně, začne v červnu

© Pixabay

Evropská komise (EK) si chce první peníze na pokrizový fond obnovy začít na finančních trzích půjčovat v červnu. Celkem by do roku 2026 chtěla v rámci společného dluhu získat pro země Evropské unie 800 miliard eur (20,8 bilionu Kč), které by EU měla splatit do roku 2058. Oznámil to dnes eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Unijní státy se loni shodly na tom, že v rámci pomoci odvětvím, firmám i lidem zasaženým koronavirovou krizí si mezi sebe rozdělí 750 miliard eur z bezprecedentní společné půjčky. Tato částka v cenách z roku 2018 se zhruba vyrovná zmíněným 800 miliardám v aktuálních cenách.

Evropská komise si však může první finance vypůjčit až poté, co všechny státy ratifikují zvýšení záruk unijního rozpočtu. Podle diplomatů ale nejsou státy zdaleka jednotné v tom, kolik peněz a z jakých nových zdrojů budou ochotny na splacení dluhu do společného rozpočtu posílat. Času už ale není příliš nazbyt. „Proto apeluji na členské státy, které ještě rozhodnutí o vlastních zdrojích EU neratifikovaly, aby proces urychlily,“ vzkázal členským zemím eurokomisař Hahn.

EU má nachystané miliardy na obnovu ekonomiky, stát ale nestíhá přípravu na čerpání

Česká republika spolu s dalšími zeměmi EU zápolí s přípravou národního plánu obnovy. Díky němu si můžou země sáhnout na peníze ze záchranného fondu EU. Přípravy plánu ale zatím drhnou.

150 miliard eur ročně

Podle Hahna by si Komise chtěla každý rok vypůjčit zhruba 150 miliard eur. Brusel chce vydávat společné dluhopisy se splatností od tří do 30 let. Zhruba 250 miliard eur z celkové částky by měly tvořit takzvané zelené dluhopisy určené k financování klimaticky šetrných projektů.

První peníze by do členských zemí mohly začít proudit ve druhé polovině letošního roku v rámci předfinancování jednotlivých projektů. Kromě ratifikace nových vlastních zdrojů EU, kterou zatím dokončila zhruba polovina členských zemí, musejí také státy Komisi do konce dubna předložit národní plány obnovy, ve kterých popisují, jak hodlají peníze z fondu využít. Brusel má pak dva měsíce na to, aby je posoudil a na jejich základě začal peníze rozdělovat.

„Fond obnovy financovaný z půjček jménem všech členských států posílí soudržnost EU a její pozici v globálním světě jako Unie solidarity,“ míní člen kabinetu šéfky unijní exekutivy Ursuly von der Leyenové.

 

 

Kalendář