Další newyorský orchestr nechává své hudebníky hladovět

Zatímco se veškerá pozornost médií a veřejnosti soustředila na generálního ředitele newyorské Metropolitní opery Petera Gelba, který během pandemického roku přestal vyplácet honoráře svým hudebníkům, nastala v tichosti velmi podobná situace v dalším významném tělesu – orchestru New York City Ballet.
Orchestr New York City Ballet (foto Musicians of New York City Ballet)
Orchestr New York City Ballet (foto Musicians of New York City Ballet)

Orchestr známé newyorské baletní scény obvykle hraje představení zhruba polovinu kalendářního roku. Šéfdirigent Andrew Litton a celé širší vedení souboru mají totiž ve zbytku roku i další aktivity spojené s prostředím newyorské hudební scény. To vše se ovšem s příchodem koronavirové pandemie zastavilo.

Před několika dny se hráči místního orchestru vyjádřili následovně:

„V březnu 2020 jsme právě ukončili zimní sezónu. 1. března byla v souvislosti s Covidem-19 vyhlášena národní pohotovost. Naše smlouvy, které by za normálních okolností vypršely první pondělí v září, kdy slavíme svátek práce (Labor Day), byly po 25. březnu nahrazeny speciálními novými dohodami. V nich jsme byli ujištěni, že své výplaty za nadcházející jarní sezónu, trvající od dubna do června, dostaneme v plné výši, jako bychom hráli obvyklých šest představení týdně. Vše proběhlo a taktéž pokračovalo financování našeho zdravotního pojištění, vyplácení odměn atd.

19. července nám vedení baletu hromadně zaslalo oznámení o výpovědích. Avšak byli jsme ujištěni odborovou organizací, že po dobu dvouměsíční výpovědní lhůty nám nadále budou vypláceny honoráře za obvyklých šest představení týdně po dobu letní sezóny. V oznámení byla i zmínka o setkání zaměstnanců s vedením baletu počátkem září. Ale jakmile nová sezóna začala, výplaty nepřišly. Od června 2020 jsme neobdrželi žádné honoráře.

Naše unie podala stížnost na Americkou arbitrážní asociaci, která naplánovala slyšení na 7. dubna 2021. Toto zmíněné slyšení bylo ovšem, jak jsme se dozvěděli z nejnovějších (a jedněch z mála důvěryhodných) zpráv, přesunuto až na květen 2021.“

New York City Ballet byl založen v roce 1948 choreografem Georgem Balanchinem a spisovatelem Lincolnem Kirsteinem. Za zakládající choreografy společnosti jsou považování Georg Balanchine a Jerome Robbins.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 1 vote
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments