Se svými protějšky trávíme mnohem více času. Protože jsme ale všichni ve stresu, mnohem více vidíme a uvědomujeme si jejich špatné stránky. 

„V blízkých vztazích, které považujeme za jisté, máme tendenci přestat děkovat a prosit. Míváme také pocit, že máme svůj protějšek přečtený – ale i on se vyvíjí a zdaleka není stejný, jakého jsme si ho před 20 lety brali. I z toho plyne spousta nedorozumění. Jedinou cestou je mluvit spolu,“ soudí o partnerských vztazích psychoterapeutka Lenka Hlavičková.

„Nejdůležitější je uvědomit si, že ten druhý není zdrojem toho hrozného tlaku, ve kterém se nacházíme. Příčinou jsou ta nekončící omezení, ve kterých se nedá žít. Do partnera se nám to vše jen promítá. A ač máme pocit, že už nepřežijeme, ani když vedle nás jí mandarinku, skutečně to není jeho vina,“ radí psycholožka Katarína Szabados.

Kdy je čas se rozloučit

Někteří z nás si už přesto říkají, jestli tohle mají zapotřebí a nebylo by jim samotným, nebo s někým jiným, mnohem lépe. Kdy je čas se rozloučit? Co soudí odborníci?

„Je mnoho důvodů, kdy je lepší vztah ukončit, než v něm pokračovat, ale uvedu jeden obecně platný: Když ohrožuje naše zdraví fyzické či psychické,“ říká Marta Boučková.

„Vztah také skončil, pokud druhému nedůvěřujete, gradují hádky a jsou zraňovány city a osobnost lidí v blízkých vztazích. Nebo když převládnou zlozvyky, drogy nebo závislost na jiných lidech mimo vztah, pak je na čase odejít, byť jen dočasně,“ myslí si Kateřina Cajthamlová.

„Pokud máme dlouhodobě pocit, že nám vztah více bere, než dává, případně pokud jsme přesvědčeni, že náš partner už o nás a náš vztah nestojí, začněme myslet na sebe a své životní štěstí,“ říká Kateřina Bělková. „Ale zvláště pokud jsou součástí našeho vztahu i děti, měli bychom se pokusit udělat pro záchranu vztahu maximum.“

Jenže pozor, právě s ohledem na děti a jejich správný vývoj je někdy potřeba nefunkční vztah opustit, říká Petr Kačena. Pokud uvažujete o rozchodu, je dobré pokusit se o záchranu vztahu s psychologem či terapeutem, ideálně pak párovým.

„Buď během sezení najdete cestu, jak problémy řešit, nebo jak se co nejdůstojněji rozejít. Za nepřekročitelný problém ve vztahu považuji domácí násilí a ve většině případů závislosti. Ostatní se dá zvládnout, včetně třeba nevěry,“ dodává Lenka Hlavičková. Sylvie Navarová k tomu podotýká: „A čím dřív, tím líp – problémy se jinak prohlubují.“

Zlatá pravidla hádky

Hádáte se s partnerem? Podívejte se na rady odborníků:

Neurážejte! Všechno se dá říci slušně.

Mluvte o sobě. Nezačínejte slovy „Ty děláš…“ ale: „Cítím se tak a tak, když ty děláš…

Nezaklínejte se pravdou. Vůbec nemusí platit, že máte pravdu a váš postoj je jediný správný.

Neponižujte! Ponižováním, shazováním či ironizováním se nikdy ničeho nedoberete.

Nepaušalizujte! Jednou provždy si zakažte v komunikaci s partnerem slova jako nikdy a vždycky.

Neshazujte. Hádáte se kvůli něčemu konkrétnímu? Tak se toho držte a vyhněte se útokům na celkovou osobnost vašeho protějšku.

Navrhněte řešení! Jasně řekněte, co chcete. Třeba: „Tohle by mi pomohlo…

Zeptejte se odborníků!

Své dotazy pište na psycholog@blesk.cz. Nebo na adresu redakce: Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, na obálku prosíme uveďte heslo PSYCHOLOG. Vaše otázky a odpovědi odborníků postupně zveřejňujeme na stránkách Nedělního Blesku.

Pokud máte potíže vyžadující okamžitou pomoc, volejte prosím krizová centra (kontakty otiskujeme na straně 30), v krajním případě pak Záchranou zdravotnickou službu – tel. 155.

Co mám dělat, když se chci rozejít, ale nemůžu to udělat osobně.

Fotogalerie
7 fotografií