Dnes si připomínáme nedožité 62. narozeniny českého herce, moderátora, politika a podnikatele Michala Peška, ten přišel na svět 4. května roku 1959 v Praze.

Poprvé sw Michal Pešek před filmovou kamerou objevil v roce 1976 ve snímku Karla Kachyni Smrt mouchy, naposledy roku 2007 v dramatu Petra Nikolajeva …a bude hůř.  

Mezi těmito filmy je však třicet let, kdy si zahrál desítky rolí ve většinou nikterak tak temných snímcích. Vzpomeňme třeba na komedii Zdeňka Podskalského Křtiny (1981), kde ztvárnil jednu z hlavních rolí, a to po boku hvězd, jako jsou Miloš Kopecký, Jiřina Jirásková, Miloš Kopecký, Dagmar Havlová, Libuše Šafránková či Svatopluk Skopal.

Herce Michala Peška, si můžete pamatovat též ze seriálů. Hrál – kromě již zmíněných – například v pohádkové love story Arabela (1979); v pětidílné životopisné sérii Evžena Sokolovského Gottwald (1986), kde si roli českého komunistického bastarda střihnul Jiří Štěpnička; v dramatické válečné epopeji Rodáci (1988) s Janem Šťastným v hlavní roli. Posledním seriálem života Michala Peška byl sitcom Jaroslava Dudka Hospoda (1996), v nemž si u piva poklábosili mj. Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář či tamní kuchař a komik Josef Dvořák.

Pražský rodák Michal Pešek vystudoval konzervatoř v Praze, v rámci níž byl roku 1977 na stáži v USA. Absolvoval v roce 1980. Hrál například v Městských divadlech pražských, v Divadle Na Vinohradech, v Národním divadle. Byl poslancem (OF) za Prahu 6. V roce 1991 působil jako moderátor rozhlasových stanic RTL Radio Praha, Golem, Bonton. V roce 1993 se vrhnul do podnikání. Na prkna, co znamenají svět, se vrátil po šestnácti letech v inscenaci Kachna na pomerančích.

Konec života Michala Peška byl velmi těžký. Ve svých třiapadesáti letech zemřel na rakovinu plic. Když umíral, byl slepý. Zemřel jen tři dny po svých narozeninách 7. května 2012 v 53 letech.
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account