Hlavní obsah

Liberecká univerzita přijala 16 studentů, kteří uprchli před režimem v Bělorusku

Technická univerzita v Liberci (TUL) přijala 16 studentů z Běloruska, kteří byli ohroženi represemi, jež po tamních prezidentských volbách rozpoutal oficiální režim. Někteří z nich byli za účast na demonstraci zatčeni a skončili i na několik dní ve vězení, jiné vyloučili z univerzity. Odejít ze země tak pro ně byla jediná šance, jak dostudovat. Studentům se dostane i hmotné podpory.

Foto: TUL

Ukázka komunikace, kterou vedli lidé z TUL v rámci transferu běloruských studentů do Liberce, a snímek z chodby univerzity v Bělorusku. Na univerzitě v Minsku chodili na podzim podobní „muži v černém”, studenty umravňovali a občas nějakého odvedli.

Článek

„Původně jsme jednali s 18 studenty. Jeden je ale ve vězení a o dalším nejsou žádné zprávy,“ řekl prorektor TUL Radek Suchánek, který útěk studentů pomáhal organizovat.

Studenti z univerzity v běloruské metropoli Minsku do Česka dorazili postupně v několika skupinách v lednu a v únoru. Předcházela tomu složitá procedura týkající se samotného přesunu, víz či finančního zajištění studentů v Česku a také složitá jednání s českými ministerstvy školství, zahraničí a vnitra.

Rektor: Byla to samozřejmost

Vedení liberecké univerzity se na pomoci studentům v nouzi dohodlo bez delších debat.

„Byla to samozřejmost. Sám jsem byl účastníkem listopadových událostí v Praze. S touto zkušeností a zkušeností totality pak neváháte pomoci těm, kteří zažívají podobné peklo,“ uvedl rektor TUL Miroslav Brzezina.

Běloruští studenti bojkotovali začátek školního roku

Evropa

Jako první do Liberce dorazila studentka Lizaveta, která byla represemi v Bělorusku bezprostředně ohrožena. V Liberci bude pokračovat ve studiu architektury.

„Byla jsem studentskou aktivistkou, čekala jsem, že represe mohou přijít už během volební kampaně prezidenta Lukašenka. Strach se však vystupňoval loni 12. listopadu, který označujeme jako Černý čtvrtek. Deset aktivních studentů běloruských univerzit bylo zadrženo a policie prohledala jejich byty,“ popsala Lizaveta.

Foto: TUL

Anastasiya, Anna, Yuliya a Lizaveta. Čtyři běloruské studentky v areálu liberecké univerzity.

„Šest z nich jsou moji přátelé a kolegové. Byla jsem zrovna v práci, když jsem dostala zprávu, že byli zadrženi, a rozhodla jsem se, že se domů už nevrátím. Vyměnila jsem si SIM kartu a telefon přepnula do režimu letadlo, aby mě běloruská KGB nemohla stopovat,“ vylíčila studentka.

Komunikace se studenty probíhala šifrovaně

Veškerá komunikace se studenty mezi Libercem a Minskem probíhala šifrovaně. „Už jen dostat se do kontaktu s těmi, kteří by měli zájem k nám přijet, s sebou neslo četná úskalí. Doma zůstaly jejich rodiny, přátelé a spolužáci z univerzity, kterým stále hrozí represe. Bylo a je potřeba postupovat maximálně obezřetně,“ okomentoval to prorektor Suchánek.

Počet cizinců na vysokých školách loni vzrostl, přibylo i studentů celkově

Věda a školy

V Liberci se studentům podle jejich slov dostalo vřelého přijetí, vzpomínky na nepříjemné prožitky z vlasti je ale neopustily. „I po přestěhování do Liberce mám stále noční můry. Utíkám v nich před policií nebo se snažím skrýt, aby mě nezatkli,“ uvedla studentka Anastasiya.

Ta byla za účast na protestních akcích předvolána na policii. Jako doprovod si s sebou k výslechu vzala ženu z dobrovolnické právní služby a díky jejímu zásahu ji policie nakonec nechala odejít domů. Byl to pro ni ovšem jasný signál k tomu, aby z Minsku uprchla.

Lukašenko: žádná amnestie, plná imunita a nová ústava

Evropa

Podle exministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se podařilo z Běloruska do Česka přesunout celkem několik desítek studentů, nejvíc jich zřejmě zamířilo právě do Liberce.

„Zapojily se také Univerzita Karlova a brněnská Masarykova univerzita, další mají zájem,“ řekl agentuře ČTK Petříček s tím, že jednání o příjezdu dalších pokračují.

Na hrazení nákladů na pobyt studentů v Česku založilo ministerstvo školství speciální fond vzdělávací politiky, z něho jim budou univerzity čerpat a vyplácet stipendia.

České vysoké školy připraví programy stipendií pro běloruské studenty

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám