Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Knihova ve Frýdku-Místku je opět přístupná čtenářům. Pro děti připravila detektivní soutěž

Frýdek-Místek |

Konec nouzového stavu přinesl rozvolnění i pro knihovny. Lidé si tak už nemusejí přebírat knihy u výdejního okénka, ale mohou si je přijít osobně vybrat přímo do knihovny. Zároveň hledají v knihovně možnost, jak pořádat akce pro veřejnost. Pro děti spustili nově detektivní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Ještě minulý týden mohly knihovny fungovat jen na výdejní okénko. S koncem nouzového stavu se ale postupně vrací vše do normálu, i když stále s jistými omezeními.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Čtenáři si mohou půjčovat knihy přímo tady v knihovně, mohou si je sami vybírat. To je v podstatě jediné rozvolnění, další služby jsou ještě trochu omezené. Zatím neposkytujeme služby prezenční, to znamená lidé si nemohou sem přijít číst, ale mohou si půjčit tu knihu, časopis sebou a neposkytujeme služby veřejného internetu."

Maximálně šest čtenářů, to je například povolený počet na pohyb v jednom oddělení pobočky v Místku.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "Prosíme čtenáře, aby dodržovali protiepidemická opatření, zejména pravidlo 3R. A návštěvníci by se měli v půjčovnách zdržovat jen po nezbytně nutnou dobu. Na naše čtenáře se velice těšíme."

V knihovně také velmi ocenili, že si lidé postupem času zvykli právě na objednávání knih online a o tuto službu tak čtenáře rozhodně nechtějí připravit.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Určitě si zvykli, což nás docela těší, protože všechno zlé je asi pro něco dobré. Lidé se naučili pracovat s naším online katalogem a naučili se objednávat si knihy tak, aby je měli poté jen připravené k vyzvednutí. My tuto službu neukončíme."

Aktuální nařízení zatím nedovolují pořádat pro veřejnost velké vnitřní akce. Knihovna proto dál hledá způsoby, jak oživit svůj provoz.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Jsme například dělali online cestovatelskou přednášku, tam nás překvapila účast, opravdu v místnosti bylo 100 lidí, takže to je velká účast, přednáška byla velmi kvalitní, pěkná."

Pro dospělé se tak chystají další přednášky, ale pro děti si připravili v dětském oddělení detektivní venkovní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Soutěž začala už v pondělí, ale vzhledem k počasí předpokládáme, že se to rozjede až příští týden a trvá až do konce května, takže je to dlouhé rozmezí, kdy se mohou rodiče s dětmi vydat do toho daného místa, teď jsem to málem prozradila a mohou tam společně pátrat."

Aby děti zjistily, kde se bude hra odehrávat, musejí si stáhnout z webu knihovny první šifru, po jejím rozluštění se pak mohou vydat na místo pátrání.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Na internetu si dále stáhnou archiv zločinců a také mapu, kterou se budou řídit a budou následovat vlastně jednotlivá stanoviště, kde budou plnit své úkoly a po vypátrání se samozřejmě, pokud tedy zjistí pachatele, tak se dostaví k nám do dětského oddělení místecké pobočky, kde budeme samozřejmě vydávat odměny."

Stejně tak až do konce května probíhá výtvarná soutěž na téma Stránka z kuchařky. Děti tak mohou své výtvory nosit dál do knihovny.

Nahlásit chybu


K tématu

Senioři začali studovat na Virtuální univerzitě třetího věku ve Frýdku-Místku

16. října 2023 17:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Knihovna Frýdek-Místek spustila historicky první ročník Virtuální univerzity třetího věku. O první přednášky formou virtuální projekce je mezi seniory velký zájem. Ti se po absolvování budou moci účastnit i promocí přímo na univerzitě v Praze.

Knihovna Frýdek-Místek připravila pro děti ve Faunaparku program Cesta do cirkusu

31. srpna 2023 15:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Městská knihovna Frýdek-Místek připravila ve Faunaparku dopoledne plné cirkusových her pro děti. Nejen, že tím symbolicky ukončuje prázdniny, ale zároveň se takto knihovnice pravidelně hravou formou seznamují s nejmenšími budoucími návštěvníky knihovny.

Městská knihovna Frýdek-Místek se zapojila do soutěže Stavba MSK 2022

20. července 2023 14:02 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Městská knihovna Frýdek-Místek se po generální rekonstrukci těší velké oblibě čtenářů i dalších návštěvníků. Loni dokonce získala celostátní titul Městská knihovna roku. Letos se proto zapojila do hlasování v anketě Stavba Moravskoslezského kraje.


Na zámku Hošťálkovy byly objeveny nové, dosud neznámé malby a fresky

Dnes 14:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

Ostrava přispěje na opravy památek a městských staveb. Dotační program funguje už 15 let

Ostrava podporuje rekonstrukce a opravy památek a významných městských staveb už mnoho let. V posledních 15 letech pak fungují dva programy, které dělí podporované objekty na klasické nebo industriální a na sakrální stavby.

Festival činoherního divadla hraje týden po celé Ostravě

Tradičně na několika místech se bude letos opět odvíjet program činoherního festivalu Dream Factory Ostrava. Úvodní představení patřilo pražskému Činohernímu klubu. Vedle Vojty Kotka či Ondřeje Rychlého v něm hraje Marta Dancingerová, která je tváří letošního ročníku festivalu.

Mladí hasiči z Horní Suché měli na závodech premiéru, obsadili krásné páté místo

Mladí dobrovolní hasiči rádi trénují požární útok i štafetu uzlů. Ještě více ale mají rádi závody a poměřování sil s ostatními družstvy. A to mohli při konání osmého kola mládežnické ligy, kde mělo svou premiéru i družstvo z Horní Suché.

V Ostravě soutěžili dopravní policisté. Regulovčík roku musí zvládnout křižovatku i skvěle řídit

Ostrava opět po roce hostila dopravní policisty ze všech koutů MS kraje. Uskutečnil se totiž další ročník soutěže Regulovčík roku, který obnáší nejen perfektní řízení křižovatky, ale i další dovednosti, které musejí dopraváci ve službě zvládnout.

Fakultní nemocnici Ostrava pomáhá 125 dobrovolníků. Pacienti díky nim přicházejí na jiné myšlenky

V ostravské Fakultní nemocnici nemocnici v současné době působí 125 dobrovolníků. Zajišťují servis nejen v kavárnách na onkologické a hematoonkologické klinice, ale pomáhají i odbornému personálu vyplnit čas pacientů.

Příští rok začne II. etapa stavby jižního obchvatu Opavy. ŘSD vyhlásilo tendr na zhotovitele

Severní obchvat Opavy, který je v provozu od loňského léta, výrazně ulevil centru města. Využívají ho všichni řidiči, kteří míří z Ostravy do Krnova a Bruntálu nebo opačným směrem. Z centra Opavy by už brzy mohli zmizet i kamiony, které míří do Olomouce a Hradce nad Moravicí.

Opava ušetří miliony na energiích díky fotovoltaickým elektrárnám na střechách škol a MDPO

Včera 19:57 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Město Opava připravuje řadu energetických projektů. V současné době už má vypsáno výběrové řízení na 8 fotovoltaických elektráren, které se objeví mimo jiné na střechách školských zařízení.

Městský fotbalový klub Havířov upořádal pro všechny prvňáky velkou náborovou akci

Havířovský Městský fotbalový klub se opět zapojil do akce Měsíc náborů. Na hřišti si děti vyzkoušely nejen práci s míčem. Klub věří, že po náboru získá do svých řad až 50 nových dětí.

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program

Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Mladí hasiči bojovali v Nošovicích o Pohár starosty obce

V Nošovicích uspořádali dobrovolní hasiči další ročník soutěže O pohár starosty obce. Ten letošní už byl 31. a jako vždy byl učen mladším a starším žákům.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek potřebuje rekonstrukci

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice o jeho záchraně jedná s Moravskoslezským krajem. Záměrem města je sportoviště zachovat a také prodloužit nádrž na původní délku, aby se v bazénu mohly konat plavecké závody.

Ostatky tří lidí vykopaných při rekonstrukci ve Frýdku-Místku mohou být z dob války

Kopali jámu pro retenční nádrže a objevili lidské kosti. Druhý den policisté potvrdili, že na místě byly ostatky minimálně tří lidí. Ty se nyní budou zkoumat. Rekonstrukci prostoru před Kulturním domem Frýdek tato událost nakonec nijak neomezila. Práce opět pokračují.

Trasa letošního Pochodu kolem Palkovic vedla na vrchol Čupek

22. května 2024 9:29 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Několik desítek lidí se vypravilo na trasu letošního Pohodu kolem Palkovic. Start byl tradičně u sportovní haly. Podle mapy pak účastníci procházeli trasu s několika soutěžními stanovišti.

Rybáři z Frýdlantu pořádali na řece Ostravici závody Beskydský pstruh

Rybáři z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali závody Beskydský pstruh. Do soutěže se zapojilo 26 lovců.

Potravinová pomoc se ve Frýdku-Místku nově vydává častěji, lidé se i objednávají

Výdejna potravinové pomoci ve Frýdku-Místku kvůli velkému zájmu upravila svůj provoz. Ze dvou dní přešla na pět a zároveň objednává klienty na přesný čas. V místě se tak netvoří fronty a nedochází k žádným konfliktům.

Knihova ve Frýdku-Místku je opět přístupná čtenářům. Pro děti připravila detektivní soutěž
Vydáno 15. dubna 2021 16:41, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Konec nouzového stavu přinesl rozvolnění i pro knihovny. Lidé si tak už nemusejí přebírat knihy u výdejního okénka, ale mohou si je přijít osobně vybrat přímo do knihovny. Zároveň hledají v knihovně možnost, jak pořádat akce pro veřejnost. Pro děti spustili nově detektivní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Ještě minulý týden mohly knihovny fungovat jen na výdejní okénko. S koncem nouzového stavu se ale postupně vrací vše do normálu, i když stále s jistými omezeními.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Čtenáři si mohou půjčovat knihy přímo tady v knihovně, mohou si je sami vybírat. To je v podstatě jediné rozvolnění, další služby jsou ještě trochu omezené. Zatím neposkytujeme služby prezenční, to znamená lidé si nemohou sem přijít číst, ale mohou si půjčit tu knihu, časopis sebou a neposkytujeme služby veřejného internetu."

Maximálně šest čtenářů, to je například povolený počet na pohyb v jednom oddělení pobočky v Místku.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "Prosíme čtenáře, aby dodržovali protiepidemická opatření, zejména pravidlo 3R. A návštěvníci by se měli v půjčovnách zdržovat jen po nezbytně nutnou dobu. Na naše čtenáře se velice těšíme."

V knihovně také velmi ocenili, že si lidé postupem času zvykli právě na objednávání knih online a o tuto službu tak čtenáře rozhodně nechtějí připravit.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Určitě si zvykli, což nás docela těší, protože všechno zlé je asi pro něco dobré. Lidé se naučili pracovat s naším online katalogem a naučili se objednávat si knihy tak, aby je měli poté jen připravené k vyzvednutí. My tuto službu neukončíme."

Aktuální nařízení zatím nedovolují pořádat pro veřejnost velké vnitřní akce. Knihovna proto dál hledá způsoby, jak oživit svůj provoz.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Jsme například dělali online cestovatelskou přednášku, tam nás překvapila účast, opravdu v místnosti bylo 100 lidí, takže to je velká účast, přednáška byla velmi kvalitní, pěkná."

Pro dospělé se tak chystají další přednášky, ale pro děti si připravili v dětském oddělení detektivní venkovní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Soutěž začala už v pondělí, ale vzhledem k počasí předpokládáme, že se to rozjede až příští týden a trvá až do konce května, takže je to dlouhé rozmezí, kdy se mohou rodiče s dětmi vydat do toho daného místa, teď jsem to málem prozradila a mohou tam společně pátrat."

Aby děti zjistily, kde se bude hra odehrávat, musejí si stáhnout z webu knihovny první šifru, po jejím rozluštění se pak mohou vydat na místo pátrání.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Na internetu si dále stáhnou archiv zločinců a také mapu, kterou se budou řídit a budou následovat vlastně jednotlivá stanoviště, kde budou plnit své úkoly a po vypátrání se samozřejmě, pokud tedy zjistí pachatele, tak se dostaví k nám do dětského oddělení místecké pobočky, kde budeme samozřejmě vydávat odměny."

Stejně tak až do konce května probíhá výtvarná soutěž na téma Stránka z kuchařky. Děti tak mohou své výtvory nosit dál do knihovny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000025028/knihova-ve-frydku-mistku-je-opet-pristupna-ctenarum-pro-deti-pripravila-detektivni-soutez