Královna české dechovky Zorka Kohoutová vyprodávala sály v Československu i Německu

15. duben 2021

Umění první dámy české dechovky, Zorky Kohoutové, připomínají úvodní písně pořadu Dechovkovinky. Zpěvačka by se totiž 16. dubna dožila 90 let. Zazní polka Kutálka, nad níž spojili síly skladatelé Zdeněk Martin Procházka a František Živný, text připojil Bohuslav Nádvorník a Zorku Kohoutovou doprovodila její vlastní kapela Kutilka.

Zorka Kohoutová neměla šťastné dětství, zato profesní život se jí vydařil. Ke zpěvu dechovky se dostala náhodou; původně totiž nastoupila k Orchestru Karla Valdaufa jako konferenciérka.

Valdaufovi se její hlas líbil, dal jí příležitost a pomohl na svět nové hvězdě dechovky. Vždyť hity 60. let, valčík Tvé vlasy kvetou, maminko a polka Nevybouřené mládí, se hrají dodnes.

Po odchodu od Valdaufa založila Zorka Kohoutová kapelu Kutilka, se kterou vyprodávala sály v Československu i Německu v 70. a 80. letech. Později už zpívala jen příležitostně, poslední nahrávky natočila v roce 1998. Zemřela 19. srpna 2019.

Pořad Dechovkovinky otevírá i folklorní okénko, protože Jiřina Štochlová z Českých Budějovic, která 14. dubna oslavila devadesátiny, zasvětila folkloru celý život. Vedla dětské soubory Bárováček a Malý Furiant, v létě pořádala putovní stanové tábory a dodnes je velmi aktivní. To nám o ní napsala její dcera, vám též jistě známá Pavlína Jíšová.

V pondělí 12. dubna oslavil pětatřicátiny křídlovák z Němčic Ondřej Veselý. Lidovou muziku má v krvi od dětských let, a tak není divu, že se záhy stal členem Šumavanky Václava Rožbouda, který taktéž pochází z Němčic na Prachaticku. Dnes je Ondřej Veselý členem kapely K-Club, kterou vede Jan Haták.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.