Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Půjde bývalý primátor Kittner k soudu? Podle policie způsobil městu stamilionovou škodu

Sedm let se táhne kauza refinancování městského dluhu Liberce. Zastupitel Jaromír Baxa tehdy podal trestní oznámení, policie se v roce 2018 rozhodla obvinit tehdejšího primátora Jiřího Kittnera a bývalého vedoucího ekonomického odboru Čenka Svobodu a nyní se řeší, zda státní zástupce podá obžalobu. Městu měla nevýhodným refinancováním vzniknout škoda téměř 600 milionů korun. Uvedl to server Náš Liberec.

Kittner a Svoboda se měli dopustit trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle policie připravili refinancování městského dluhu takovým způsobem, že městu vznikla, dle znaleckého posudku Vysoké školy ekonomické (VŠE), škoda nejméně 575 milionů korun.

„Policejní orgán ve věci ukončil vyšetřování a věc předal Krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem, pobočce v Liberci, s návrhem na podání obžaloby. Ve věci bylo dosud vedeno řízení o trestných činech v příslušnosti okresního soudu (státního zastupitelství)," uvedl pro Náš Liberec krajský státní zástupce Martin Feřt.

Kauzu posuzuje krajské státní zastupitelství

Jenže kauzu by si mohl převzít soud krajský. „Okresní státní zastupitelství nyní věc postoupilo našemu státnímu zastupitelství z důvodu, že by ve věci mohl být spatřován i trestný čin ve věcné příslušnosti krajského soudu. Aktuálně věc vyhodnocuji, zda je taková právní kvalifikace na místě,“ dodal Feřt.

A co si o případném soudu myslí Jiří Kittner? „Od začátku vyšetřování uběhlo již 7 let a celý údajný čin byl dokonce třikrát rekvalifikován. Kdyby tedy soud začal například letos nebo příští rok, budeme se po dvanácti letech u soudu bavit o tom, zda tehdy měli zastupitelé dostatek informací nebo zda byli adekvátně oceněny poradenské služby. A o tom si myslím své,“ řekl serveru.

Server uvedl, že podle závěrů odboru hospodářské kriminality Kittner a Svoboda záměrně nedostatečně informovali liberecké zastupitele o všech aspektech a rizicích nového financování městského dluhu, které s Českou spořitelnou připravovali. Kittner podle policie navíc bez souhlasu rady i zastupitelstva podepsal úrokové zastropování úvěru zhruba ve výši osmi procent, což bylo nad běžnou úrovní tehdejších úrokových sazeb. Kittner se podle serveru brání, že zastropování úrokových sazeb bylo výhodné. Argumentoval tím, že, kdyby úrokové sazby překročily tuto výši, město by na opatření ušetřilo, což se ale v dalších letech nestalo.

Starý kšefty už asi bylo potřeba dotáhnout do konce 

Trestní oznámení tehdy podal Jaromír Baxa (LOL), který je zastupitelem i dnes. „Někdy před osmi, devíti lety, jsem zjistil, že bývalý primátor Liberce podepsal smlouvu, která nám dramaticky zvýšila úroky u městského dluhu. Celkově mělo jít o stamiliony korun, žádné drobné. Pak jsme se rok snažili dosáhnout toho, aby radnice tu smlouvu prohlásila za neplatnou, protože exprimátor tu smlouvu uzavřel v rozporu se zákonem o obcích. Opatřili jsme právní posudky, strávili desítky hodin na jednáních a studiem materiálů," zavzpomínal.

Jenže to podle něj bylo k ničemu. „Tehdejší koalice tu smlouvu legalizovala, za vydatného tlaku právě našeho exprimátora. Starý kšefty už asi bylo potřeba dotáhnout do konce. Strašně mě to naštvalo. Věděl jsem, že kvůli tomuhle rozhodnutí budeme platit desítky milionů každý rok, takže jsem podal dvě ze svých pěti trestních oznámení," dodal Baxa.

Jedno, které Baxa podal na zastupitele, kteří smlouvu legalizovali, policie odložila. „Na tom druhém ale pár asi fakt hodně vytrvalých policistů dělá doteď. Přidali k tomu ještě další podvody, které byly s uzavíráním dluhopisu spojené a škodu celkem vyčíslili asi na 600 milionů, o které jsme mohli být bohatší," řekl zastupitel.

Oběma obviněným podle kvalifikace policie hrozí dva až osm let vězení. Jenže není jisté, jak případ pojme státní zástupce. Možné je i to, že bude celý případ odložen. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberec 2009

Štítky Jiří Kittner, soud, policie, dluh města, Liberec, primátor, Jaromír Baxa, Státní zastupitelství ČR, trestní oznámení, Vysoká škola ekonomická v Praze, Česká spořitelna, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půjde bývalý primátor Kittner k soudu? Podle policie způsobil městu stamilionovou škodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.