Hlavní obsah

USA udělaly první krok k odškodnění pro potomky otroků

Foto: Profimedia.cz

Návrhu zákona se přezdívá „HR 40“, podle nesplněného slibu z dob občanské války.

Reklama

Skupině amerických zákonodárců se podařilo prosadit vytvoření komise, která se má zabývat studiem důsledků otroctví v USA a potenciálním odškodněním potomků otroků. Rozhodnutí musí schválit Sněmovna reprezentantů i Senát.

Článek

Hlasování v soudním výboru Sněmovny reprezentantů je podle webu New York Times (NYT) významným milníkem pro zastánce varianty odškodnění, kteří se po desetiletí snaží pro nápravu přetrvávajících následků otroctví získat podporu. Po vášnivé debatě výbor ve středu pozdě večer zákon přijal v poměru 25:17.

Nový zákon by umožnil zřídit orgán, který by zkoumal důsledky otroctví a následných desetiletí ekonomické a sociální diskriminace Afroameričanů. Komise by posléze měla doporučit možné způsoby řešení rozdílů mezi americkými bělochy a Afroameričany a následně Američany vzdělat o jejích nálezech i vhodných nápravných opatřeních, včetně toho, jak by se měla americká vláda oficiálně omluvit a jakou formu odškodnění by měla poškozeným poskytnout.

Zastánci varianty, kdy by federální vláda skutečně poskytla poškozeným odškodnění, se liší v názoru na to, jakou formu by mělo mít. Někteří podporují různě vysoké platby v hotovosti, jiným by se líbilo, kdyby odškodnění proběhlo bezhotovostní formou, např. bezúročnými půjčkami pro budoucí černošské majitele domů či bezplatným studiem na vysokých školách.

Návrhu zákona se přezdívá „HR 40“, podle nesplněného slibu z dob občanské války. Zákon z roku 1865 rozhodl o tom, že bývalí otroci dostanou 40 akrů půdy a oslíka. Na rozdělení půdy tehdy ale nedošlo.

„Tento zákon měl být přijat již dávno. HR 40 má zahájit celonárodní diskuzi o tom, jak čelit brutálnímu zacházení s Afroameričany během otroctví i trvalému strukturálnímu rasismu, který je v naší společnosti stále příznačný,“ řekl předseda výboru Jerrold Nadler.

„Plný dopad vytvoření zákonů a politik, které ve Spojených státech zotročily statisíce Afričanů, což je hrubé porušení lidských práv, nebyl na národní úrovni nikdy plně prozkoumán, zohledněn ani vyhodnocen. Je jejich úkolem tak učinit,“ uvedla k rozhodnutí podporovatelka zákona a americká výzkumná pracovnice Dreisen Heathová, která jménem organizace Human Rights Watch předložila výboru své svědectví.

Republikáni v soudním výboru Sněmovny reprezentantů hlasovali jednomyslně proti. Reparace by podle nich nutily občany, kteří nemají v rodině otrokáře nebo jejichž rodinní příslušníci bojovali za zrušení otroctví, aby ze svých daní platili za činy jiných, píše web Washington Post.

Republikánský člen výboru Jim Jordan podle webu The Guardian uvedl, že složení komise by vedlo k jednoznačnému závěru o podpoře odškodnění. „Vynaložte 20 milionů dolarů na komisi, která již rozhodla, že vezme peníze lidem, již se nikdy nepodíleli na zlu otroctví, a dá je lidem, kteří nikdy nebyli vystaveni zlu otroctví. Přesně to teď dělají demokraté,“ uvedl Jordan.

Demokraté však argumentují, že americká vláda historicky mnohokrát zaujala Afroameričany diskriminující postoj, i v období po zákazu otroctví. „Federální správa bydlení svého času odmítala pojišťovat hypotéky v černošských čtvrtích, některé americké státy zase bránily černošským armádním veteránům získat odškodnění po druhé světové válce,“ uvedl demokrat z Rhode Islandu David Cicilline.

„Tato představa, jako že jsem nebyl otrokářem, takže s tím nemám nic společného, se míjí účinkem. Jde o odpovědnost naší země, o nápravu této křivdy a o promyšlenou reakci na ni. A tato komise je naší příležitostí, jak to udělat,“ řekl Cicilline.

Návrh zákona nyní posoudí Sněmovna reprezentantů a Senát, vyhlídky na jeho konečné schválení zůstávají v těsně rozděleném Kongresu podle webu The Guardian mizivé. K možnosti odškodnění dávných zločinů se totiž kromě republikánů, kteří jsou ohledně této otázky takřka sjednocení, negativně staví i někteří demokraté.

Navrhované opatření však získalo podporu těch nejvlivnějších demokratů v zemi, včetně amerického prezidenta Joea Bidena nebo předsedkyně parlamentu Nancy Pelosiové. Průzkumy veřejného mínění podle NYT naznačují, že roste i podpora veřejnosti, i když není zdaleka tak široká.

Obnovený zájem o odškodnění přichází v době, kdy Biden navrhl investice v řádu miliard dolarů do černošských farmářů, podnikatelů, sousedství, studentů a chudých. Bílý dům uvedl, že „Bidenův plán na řešení rasových nerovností má zčásti řešit systémový rasismus a obnovit naši ekonomiku tak, aby každý člověk v Americe mohl naplnit svůj potenciál“.

Více než 150 let po zrušení otroctví a minimálně 50 let po nastolení úplné rovnoprávnosti černochů ve Spojených státech ale rozdíly trvají. Znevýhodňování menšin, které tvoří 13 procent populace, má mnoho podob - černoši například v průměru umírají dříve a dosahují nižšího vzdělání než běloši. Majetek průměrné bělošské rodiny je podle průzkumů až desetkrát větší než majetek rodiny černošské. Afroameričané jsou také mnohem častěji oběťmi policejního násilí.

Reklama

Doporučované