Smrt 99letého prince Filipa zasáhla celou Británii. Vévoda z Edinburghu byl mezi lidmi mimořádně oblíbený. Dokazují to i reakce veřejnosti na sociálních sítích královské rodiny. Na nich se před pár hodinami objevila fotografie, která vyvolala velké nadšení.

I když veřejnost vnímala Filipa zejména jako oddaného manžela královny Alžběty II., princ Harry ho ve svých vzpomínkách označil jako mistra při grilování a legendu ve vtipkování. „Byl svůj velmi autentickým způsobem, s ostrým vtipem a díky osobnímu kouzlu si dokázal udržet pozornost v každé místnosti. A také proto, že jste nikdy netušili, co prohlásí příště,“ vzpomínal princ.

Vévodu na poslední cestě doprovodí jeho děti a vnoučata se svými partnery. Za princem Filipem je nepochybně smutno také jeho pravnoučatům. Právě záběr, na kterém vévoda z Edinburghu a královna Alžběta II. pózují s urozenými prcky, se objevil na sociálních sítích.

Jeho autorkou je Williamova manželka Kate, o které je známo, že se fotografování ráda věnuje. Záběr vznikl v roce 2018 a mezi veřejností vyvolal mnoho pozitivních reakcí.

„Tohle je nejlepší Filipova fotka, jakou jsem kdy viděla. Není nic krásnějšího, než být obklopen milující rodinou,“ zní jeden z komentářů. „Bože můj! To je rozkošné,“ zhodnotil další fanoušek. Někteří lidé ocenili možnost vidět urozený pár i v normálním, neformálním světle.

Pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat v sobotu 17. dubna. Podle sdělení paláce se zádušní mše bude konat v kapli svatého Jiří na Windsoru. Obřadu bude v 15 hodin (v 16 hodin SELČ) předcházet celostátní minuta ticha. Půjde o ceremoniální, nikoli o státní pohřeb, a proto se uskuteční bez přístupu veřejnosti.