InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Glosa Heleny Brejchové: Chůze není rekreační sport?

V týdeníku, který odebírám už třicet let, vyšel nedávno článek Babischön und Mähren. Ano, přesně tak. Protektorátní časy se vším všudy. Covid existuje a trápí nás, určitá a určená omezení jsou nutná, výši kompenzací zcela pominu, ten, kdo podniká a vláda mu zakáže pracovat, ví, o čem mluvím. Padá se na dno psychických sil a odraz v nedohlednu. Pokud ovšem. Co je ale podle mě kromě jiného zcela postavené na hlavu, jsou respirátory v zastavené oblasti. Tedy i tam, kde je počet lidí čistá nula.


Ráno nebo k večeru občas musím vyjít i o víkendu. Zvláště nedávná neděle byla skvělá. Ulice liduprázdné, cesta pro malý nákup příjemná. Dýchala jsem čistý vzduch a byla jsem připravená odrazit slušně policejní kontrolu. Potkala jsem na dálku jednoho muže, hurá, taky dýchal čerstvé doušky a byl zhruba v mém věku. V obchodě jsem si poctivě nasadila respirátor. Než jsem našla potřebné, byla jsem pod ním mokrá až za ušima, tekly mi nudle a šimralo mě v krku. Jako dítě jsem byla astmatik a zlobí mě průdušky.

Vyšla jsem ven na smutnou a pustou ulici, vysmrkala se, zakašlala, utřela si vlhko kolem úst a hodila náhubek do tašky. Zdáli jsem zahlédla běžce bez respirátoru, dovolil si běžet bez ochrany úst a nosu o den dřív, statečnej. A tak mě napadlo - možná bych pro ty rohlíky a cibuli mohla začít běhat? Ovšem to při mém věku, artrózním a poúrazovém kolenu a malé postcovidové fyzičce asi nezvládnu. Nezbyde mi tedy nic jiného, než se funícím běžcům vyhnout. A docela by mě zajímalo, jestli je zdravá vycházka taky rekreačním sportem? Myslím, že chůze je stále nejzdravější pohyb pro každého. S respirátorem ovšem nikoliv. Nemáš auto, abys vyjel někam do přírody? Máš smůlu, budeš ve městě. Nemáš zahradu? Máš taky smůlu. Jdi se projít a pěstuj si Petriho misku na puse.

Konečně jsem pochopila význam čerstvého vzduchu pro vězně. Bydlím v místě, kde je uzavřený velký dvůr, začala jsem chodit sem a tam, tam a sem, koukám na platan, dřezovec a při pohledu na synagogu si říkám, že ještě nejsme tak bezmocní. Pořád je tu možná kompromisní volba. A tak vědomě na vymřelých ranních a večerních ulicích porušuji nařízené vládní opatření a budu věřit, že snad nenakazím holuby, kteří mi létají nad hlavou.

Diskuse k článku - 10 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • František Karel Ladislav 

    Reagovat

     

    Vážená paní Helenko, jelikož se známe, dovolím si radu. I když nedodržujete nesmyslná protiústavní nařízení vlády, nepište to na internet. To není hrdinství. Za názory se stále u nás zavírá a za nenošení roušky o samotě určitě nechcete zakleknutí od pouličního gangu, co bude mít na sobě uniformy PČR. Navíc není třeba důkazů, sama jste se přiznala, proto očekávejte brzo obsílku od nejbližší přestupkové komise. Tohle je doba udavačů, špiclů a fízlů. Vždyť mají toho nejlepšího premiérem. Pro případ výslechu doporučuji tvrdit, že jste článek myslela z legrace. Totalitní společnost a zdravý rozum nejdou dohromady.
    Zdravím, František Karel

    Vloženo 19.4.2021 04:04:05

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Ty jsi také dobrej. Probuzení v roce 2021, když totalita přeci skončila v roce 89 nástupem Havloidů. Dle jména tě šacuji na 18. století. Už se těším jak budete porušovat nařízení a zákony za vlády aparátčíků z ODS, kam ta Vaše totalita přelezla v modém kabátě. Fakt se moc těším revolucionáři.

      Vloženo 19.4.2021 06:56:15

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 17.4.2021 09:57:55

  • David Kovid 

    Reagovat

     

    Souhlasím s autorkou. Zdravý rozum ještě existuje. Doufejme tedy, že rozum budou mít v příštích dvou letech i obchodníci, nebudou šíbovat se zbožím v regálech, jak je jejich dobrým zvykem a nakupující se zakrytými obličeji půjdou pro zboží tzv. najisto. Pro zákazníky není nic horšího, než přestavěná prodejna.

    Vloženo 16.4.2021 20:14:04

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Paní Helenko, ty samé pocity...Asi nikdo z nás není rouškový typ ???? Zdravím ze St. Lenka B.

    Vloženo 16.4.2021 19:31:37

  • Písečák 

    Reagovat

     

    Chůze do krámu opravdu sport není

    Vloženo 16.4.2021 15:16:47

    • Karlík 

      Reagovat

       

      Přesně

      Vloženo 16.4.2021 15:30:04

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Já to mám do krámu 3 km (tam), navíc přes hranici okresu. S oblibou chodím pěšky, stejně i v době lockdownu.
      1) zdravotní a kondiční důvody
      2) absence pohraničních kontrol
      3) pašovaný rohlík mi chutná víc
      Takže i nákup může mít víc benefitů včetně zdravotních.

      Vloženo 16.4.2021 15:33:55

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace