Hlavní obsah

Státní zástupce rozbil obvinění, že ředitel Lesů ČR způsobil škodu 1,8 miliardy

Foto: Profimedia.cz

Daniela Szóráda, bývalého ředitele Lesů ČR, policie vyšetřuje tři roky. Teď státní zastupitelství část kauzy zastavilo.

Reklama

Daniela Szóráda stíhali detektivové za to, že při boji s kůrovcem připravil stát o obrovské peníze. Hledíte jen na ekonomiku, a ne přírodu, řekl žalobce a obvinění zrušil.

Článek

Před třemi lety zazvonili u domu Daniela Szóráda, bývalého ředitele státních Lesů ČR, policisté. Bylo brzy ráno a začala důkladná mnohahodinová domovní prohlídka.

Nedlouho potom prosákly první informace, čeho se policejní zásah týkal: detektivové sbírali důkazy, jestli Szórád nepřipravil stát při boji s kůrovcem o stamiliony, možná i o miliardy.

Až letos v únoru policisté Szóráda oficiálně obvinili, za porušení povinnosti při správě cizího majetku mu trestní sazbu spočítali až na osm let.

Jenže vyšetřování teď dostalo další zvrat. Do případu zasáhlo Nejvyšší státní zastupitelství, které Szórádovo stíhání zrušilo – zprávu o tom přinesl ve čtvrtek server iHned.cz.

Seznam Zprávy měly možnost rozhodnutí státního zástupce podrobně prostudovat. Je možné z něj vyčíst, že státní zástupce jinými slovy roztrhal policejní obvinění na kousky. Například detektivům vytýká, že vůbec neřeší, jak měl tedy Szórád správně při největší lýkožroutové pohromě v novodobých dějinách postupovat. A obří 1,8miliardovou škodu rovnou označuje za vystřelenou od boku.

„Celá kauza mě osobně uráží a je pro mě naprosto nepochopitelnou. Po téměř tříletém stresu z nepochopení a nemožnosti věc objektivně obhájit jsem rád za rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství,“ komentoval to Szórád.

Postup mu schválila vláda

Detektivové obvinili Szóráda proto, že v roce 2017 umožnil firmám, které těžily ve státních lesích dříví, aby předčasně – a bez jakýchkoli sankcí – ukončily dlouhodobé smlouvy. Podle policie to ředitel udělal bez analýzy, jaké to bude mít pro strategický státní podnik důsledky.

Bylo to právě v době nástupu kruté kůrovcové kalamity, kterou ještě prohloubilo několikaleté sucho. Szórád navíc podle obvinění firmám zpětně odpustil pokuty za to, že neplnily nasmlouvané objemy kůrovcové těžby.

Ale protože v lesích někdo pracovat musel, vypsal následně Szórád nové soutěže. Firmy se do nich přihlásily, ovšem už za nižší ceny. Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu v tom viděli porušení povinností při správě cizího majetku. A škodu Szórádovi spočítali na zmíněných 1,8 miliardy.

Bývalý ředitel Szórád policistům tvrdil, že se naopak snažil zabránit ještě vyšším škodám – v krizové době, kdy v některých regionech zůstávaly místo porostů jen holiny. Kvůli kalamitě začal být na trhu přebytek dříví a jeho cena dramaticky klesala. A firmám pracujícím na základě dlouhodobých smluv pro Lesy ČR se těžba přestala vyplácet. Hrozilo proto, že ze státních lesů odejdou a nebude tam mít kdo pracovat. A to by vedlo k naprosté katastrofě – v lese i ekonomice státního podniku.

Proto bylo podle Szóráda rozumné firmy z kontraktů vyvázat a nechat je vysoutěžit nové, byť třeba za víc peněz. Szórád navíc namítal, že tento postup v roce 2017 jednomyslně schválila i vláda a podrobně o něm byl informovaný i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

A kde máte analýzu?

Nejvyšší státní zastupitelství nyní v čerstvém rozhodnutí říká prakticky totéž, co stíhaný šéf Lesů ČR. Kritizuje policisty, že kladou za vinu Szórádovi, že smlouvy ukončil bez jasné analýzy, jestli je to z hlediska hospodaření podniku výhodný krok. Ale sami detektivové přitom ředitelovo stíhání nevystavěli na žádné věrohodné analýze, že tím naopak stát přišel ke škodě.

„Provedení takové analýzy je přitom zcela nezbytné k tomu, aby bylo možné spolehlivě určit, zda ke škodě vůbec došlo, či nikoli a v jaké výši,“ napsal do usnesení žalobce Rudolf Misák z Nejvyššího státního zastupitelství.

Ale zároveň státní zástupce v dalších odstavcích policistům tak trochu zavírá možnost, aby mohli Szórádovo stíhání třeba někdy v budoucnu obnovit. „Lze mít tedy pochybnost o tom, zda lze takovouto analýzu (ve věrohodné podobě) vůbec provést. Bez její existence však nelze spolehlivě prokázat naplnění objektivní stránky uvedeného trestného činu,“ dodal státní zástupce Misák.

Proč vypracování takové analýzy považuje za téměř nemožné? Protože by se nemohla na Szórádovy kroky dívat jen brýlemi účetního – tedy kolik stát ušetřil, nebo naopak vydal navíc za péči o napadené lesy. Ale musela by se do hloubky věnovat také dopadům na přírodu, na zachování lesů nebo na trvale udržitelné hospodaření.

A podobě žalobce Nejvyššího státního zastupitelství nesouhlasil s tím, že policie se ke škodě 1,8 miliardy propracovala pouhým porovnáním hodnoty ukončených smluv a těch nově vysoutěžených. „V žádném případě přitom nelze vyčíslovat škodu způsobem, který v napadeném usnesení zvolil policejní orgán, neboť tento způsob je nepřijatelně úzce ekonomický,“ rozhodl žalobce.

Szórád pro Seznam Zprávy řekl, že ho před třemi lety nečekaná domovní prohlídka překvapila. „Přesto jsem se snažil vnímat to pragmaticky ve smyslu: policie dostala podnět, musí to prověřit a brzo se věc vysvětlí; pak se mi omluví za nepříjemnosti a je po všem.“

Kvůli stíhání Szórádovi také obstavili majetek – policisté to dělají, aby si pojistili, že po případném odsouzení obviněného člověka bude z čeho uhradit aspoň část vzniklé škody. „Což naši rodinu dostalo do velmi nepříjemné situace,“ řekl Szórád.

Údajný podvod jede dál

Pro Szóráda, který do čela Lesů ČR přišel v roce 2014 z mezinárodního koncernu IKEA Group, ale tahle trestní kauza úplně nekončí. Má ještě jednu část: kriminalisté Szóráda stíhají ještě pro podvod, který údajně spáchal poté, co jej v létě roku 2018 odvolal ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO).

Szórád měl ve smlouvě, že půl roku po odchodu ze státního podniku nesmí pracovat u konkurenční firmy. To znamená u žádné dřevařské společnosti, která obchoduje s Lesy ČR. Výměnou za tohle omezení mu dál běžel plat.

Podle policie Szórád dohodu porušil, když vzápětí začal s jednou firmou spolupracovat – dojednával obchodní příležitosti, ceny a další podmínky. Detektivové v tom vidí podvod se škodou 2,5 milionu – to jsou peníze, které dostal Szórád vyplacené za dodržení konkurenční doložky.

Szórád se brání, že u firmy nebyl zaměstnaný, neměl ani žádnou externí smlouvu – a hlavně: nebral žádné peníze. Podle Nejvyššího státního zastupitelství je ale v pořádku, aby Szórádovo stíhání v tomto bodě pokračovalo. Podle žalobce Misáka nezáleží na tom, že pro firmu pracoval zadarmo. Podvod vidí (a dokládá to judikaturou Nejvyššího soudu) už jen v tom, že Szórád dohodu s Lesy ČR porušil.

„Domnělé porušení konkurenční doložky budu muset obhájit v pokračujícím stíhání a nepochybuji, že se tak stane,“ řekl Szórád.

Reklama

Související témata:

Doporučované