Hlavní obsah

Proti nudě: Světové Česko, Film naživo a Spřízněné duše

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Máme za sebou pár dní od konce nouzového stavu, část dětí se vrátila do škol a školek a čeká nás lehce uvolněný víkend a zároveň i dny, kdy snad předpověď nebude ukazovat jen sněhové vločky. Co podniknout a kam vyrazit na výlet?

Článek

Nouzový stav skončil, a ač pořád platí mnohá omezení, opět je možné vyrazit dál než do nejbližšího parku. Proto určitě oceníte tipy na zajímavá a krásná místa, kterých je po Česku nepřeberně. Dokonce tu máme vyloženě světová místa! Co dalšího je opět možné? Třeba podpořit malé pěstitele na farmářských trzích. A přinášíme i tipy na super detektivku a seriál, u kterého se budete zamýšlet možná až moc.

Film naživo

Společný projekt společnosti Heaven’s Gate režiséra Viktora Tauše (47), souboru Cirk La Putyka a divadla Jatka78 se jmenuje Film naživo a nabízí alternativu živé kultury. V nejbližší době se můžete těšit na romantický příběh podle skutečné události Honey v režii Miroslava Krobota (69), na kterém se podílejí dva jedinečné a odlišné soubory: Dejvické divadlo a Cirk La Putyka. Propojuje činohru, pohybové divadlo, tanec a novocirkusový jazyk.

Foto: filmnazivo.cz

Honey opouští kvůli lásce domov a doufá ve štěstí po boku milovaného muže, ale možná se s ním spíš zřítí do propastiFoto: filmnazivo.cz

Světové Česko

Váháte zatím s výlety za hranice? Zkuste to jinak. Je vaším cestovatelským snem Island nebo třeba Yellowstone? Zajeďte si k Františkovým Lázním. Kousek odtud najdete národní přírodní rezervaci Soos, rozsáhlé rašeliniště a slatiniště, kde vyvěrají minerální prameny a čistý oxid uhličitý v tzv. mofetách neboli bahenních sopkách.

O Novém Zélandu musíte ještě chvíli snít. Zkuste zatím procházku kolem vápencového lomu Rabí na Šumavě a budete mít pocit, že národní park Tongariro si z cestovatelského wish listu můžete odškrtnout. Sice to asi ještě nebude na koupání ve smaragdové vodě, ale výhledy jsou parádní.

Jste milovníci vína a vinic jižní Evropy? Na portugalské kopce u řeky Douro vás nevezmeme, ale Litoměřicko už je reálnější. Ve vesnici Velké Žernoseky se taky pěstuje víno, teče tam Labe a vyhlídky na České středohoří jsou dechberoucí.

Foto: Profimedia.cz

Yellowstone u Františkových Lázní? To je přírodní rezervace SoosFoto: Profimedia.cz

Farmářské trhy

Povolené jsou opět i farmářské trhy a byla by škoda nepodpořit lokální pěstitele. Co takhle spojit víkendovou procházku s nákupem čerstvé zeleniny a ovoce, chleba nebo koláčů k snídani, přihodit pár květin do vázy a udělat si radost? Vyrazíte v Praze na náplavku, do Pražské tržnice, na Kubánské náměstí, do Karlína nebo na Jiřák? Nebo se vydáte v Brně na tradiční Zelný trh, na trhy v Poděbradech či do Strakonic?

Foto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Farmářské trhy jsou společenská událost, to není jen nákup ovoce a zeleninyFoto: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Seriál Spřízněné duše / The One

Co říkáte na teorii, že každý má na světě svoji spřízněnou duši? Souhlasíte, protože už jste ji poznali a jste spolu šťastní? A co kdyby existoval program, který na základě testu DNA najde partnera, který se k vám hodí absolutně dokonale. Opustíte toho současného? Britský seriál The One (2021) ukazuje, jak by vztahy a seznamování ovlivnilo, kdyby takový program opravdu existoval a stačilo by jen poslat svůj vlas a čekat na spárování. Rozbilo by to vztahy, které vznikly jinak, nebo by to dalo šanci osamělým duším, které se ne a ne seznámit?

Foto: Profimedia.cz

Vědkyně Rebecca (Hannah Ware, 38) vymyslela s kamarádem seznamovací aplikaci. Výsledkem jsou spousty zamilovaných dvojic, ale i nějací mrtví...Foto: Profimedia.cz

Dokonalý zločin Helen Fields

Dokonalá knižní série Helen Fields pokračuje a vyšetřovatelé Ava Turner a Luc Callanach budou mít opět plné ruce práce. Proti nim stojí vyšinutý pachatel, který své vraždy maskuje jako sebevraždy a dost možná se pohybuje v jejich blízkosti. A čtenářky samozřejmě nedočkavě čekají, zda už i Luc s Avou konečně procitnou a bude ruka v rukávě. V Dokonalém zločinu (2021) je jejich komplikovanému vztahu věnováno hodně prostoru, ale jak to mezi nimi dopadne, si musíte přečíst sami. Britská autorka opět nezklamala a čtenáře čeká pěkně napínavé čtení.

Foto: Nakladatelství Kniha Zlín

Dokonalý zločin, Helen Fields, nakladatelství Kniha Zlín, 400 stranFoto: Nakladatelství Kniha Zlín

Hubnout psychoLOGICKY

Psycholožka a zároveň zastánkyně rozumného, zdravého a laskavého hubnutí Iva Málková (66) je inspirativní žena, která před třiceti lety založila společnost STOB (Stop obezitě). Její metoda je založena především na tom, že hubnutí začíná v hlavě. V knize Váhy života vede rozhovor se svým bratrem Vladimírem Drábkem a mluví o svém dětství, rodině, o lidech, které potkala, o odborně vedeném snižování váhy a sebelásce. Možná díky knize dospějete k rozhodnutí, zda vůbec hubnout a jak se vyrovnat s nedostižnými ideály.

Foto: stob.cz

Váhy života: Laskavý rozhovor nejen o hubnutí s rozumem, Iva Málková & Vladimír Drábek, nakladatelství Smart Press, 240 stranFoto: stob.cz

Reklama

Načítám