„Apríííííl… Ne!“ Zástupce Pirátů šéfuje středočeskému zdravotnictví. A čile podniká. Ano, s nemocnicemi

16.04.2021 8:34

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek předložil pozměňovací návrh k zákonu o střetu zájmů. Ten údajně zajišťuje vymahatelnost pravidel proti střetu zájmů politiků, a to zejména ve vztahu k vlastnictví médií a účasti na veřejných zakázkách a investičních pobídkách. Michálkova aktivita lze jistě uplatnit také na oblast zdravotnictví. O jednom takovém případu dnes budeme informovat.

„Apríííííl… Ne!“ Zástupce Pirátů šéfuje středočeskému zdravotnictví. A čile podniká. Ano, s nemocnicemi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Petr Tomáš byl předseda Výboru pro zdravotnictví a člen zastupitelstva Středočeského kraje

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí
Petr Tomáš byl na kandidátce Pirátů do Středočeského kraje v roce 2020 evidován jako bezpartijní zdravotnický specialista a školitel první pomoci. Z desátého místa pronikl do zastupitelstva a po volbách se stal předsedou Výboru pro zdravotnictví.

Ještě v srpnu 2020 na webu Pirátů konstatoval, že „pandemie u nás prozatím nenaplnila italské nebo další černé scénáře". Tehdejší situace podle jeho slov odkryla celou řadu fatálních nedostatků v krizovém řízení, plánování kraje i jednotlivých zdravotnických zařízení.

Pokud bychom se přesunuli o několik měsíců později, do prosince roku 2020, najdeme téhož muže. Tentokrát ovšem v pozici jednatele firmy TOMED medical. Jejími hlavními produkty jsou plicní ventilátory, monitory/defibrilátory, AED a další produkty pro akutní medicínu.

TOMED medical s.r.o je autorizovaným zastoupením společnosti ZOLL medical corporation USA.

Citovaná smlouva

Jak spolu všechno uvedené souvisí?

ParlamentníListy.cz získaly smlouvu, kde na jedné straně najdeme pirátského kandidáta bez politické příslušnosti a předsedu Výboru pro zdravotnictví Petra Tomáše. Na straně druhé je Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a.s. Jejím zřizovatelem není nikdo jiný než Středočeský kraj, lépe řečeno Nemocnice Středočeského Kraje, a.s. Tato akciovka má jediného akcionáře. Ano, Středočeský kraj.

Zmíněná firma politika Tomáše podle příslušné smlouvy nabídla 21. prosince 2020 nemocnici techniku. Jednalo se o dva kusy nového a nepoužitého zdravotnického přístroje ZOLL X serie. Cena byla necelý milion korun. Ze smlouvy dále vyplývá, že prodávající se zavazuje dodat zboží nejpozději do dvanácti týdnů od podpisu této smlouvy a zároveň se zavazuje zajišťovat po dobu deseti let od dodání zboží mimozáruční a pozáruční servis zboží včetně dodávek náhradních dílů.

O smlouvě měl být podle našich zjištění informován rovněž Daniel Marek (STAN), předseda Komise pro bezpečnost a integrovaného záchranného systému Středočeského kraje.

Redakci v této souvislosti nejvíce zajímal názor na možný střet zájmů. Tedy skutečnost, že Pirát v čele Výboru pro zdravotnictví nabízí a prodává krajské nemocnici zboží.

Oslovili jsme proto zmíněné krajské politiky, tamní tiskové oddělení, mladoboleslavskou nemocnici a mediální odbor Pirátů.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
„Od Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje máme ve výpůjčce tři sanitní vozidla, která již nebyla využívána pro urgentní výjezdy. Součástí povinného vybavení těchto vozidel jsou také přístroje pro plnohodnotnou monitoraci pacientů, které musí splňovat podmínky intenzívní péče. Nejprve jsme provozovali jedno vozidlo pro přepravu těchto pacientů, a to bylo vybaveno přístrojem od firmy Cheirón, který jsme měli ve výpůjčce. Firma požadovala na počátku letošního roku přístroj buď odkoupit nebo ukončit výpůjčku. Vzhledem k tomu, že jsme museli urychleně řešit nastalou situaci, právě v době četných sekundárních převozů pacientů ve vážném stavu s onemocněním COVID-19, tak jsme provedli průzkum trhu a uzavřeli kupní smlouvu se společnosti TOMED medical s.r.o. s tím, že jsme dostali dva přístroje ZOLL X serie do okamžité výpůjčky do doby dodání zakoupených, protože stále častěji vytěžujeme i dvě sanitní vozidla současně. Osoba jednatele prodávajícího neměla na výběr dodavatele žádný vliv. Rozhodující byly podmínky nabídky," sdělila redakci tisková mluvčí Oblastní nemocnice Mladá Boleslav Hana Kopalová.

S dotazy se PL obrátily také na tiskové oddělení Středočeského kraje, a to už ve čtvrtek krátce po obědě. Do pátečního vydání tamní úředníci nebyli s to reagovat. 

Reakce zastupitele Tomáše Petra:

„Na úvod bych vás rád informoval, že již nejsem předseda výboru pro zdravotnictví (ještě v pátek 16. dubna ovšem na webu kraje tuto funkci měl, pozn. red). Na pozici jsem rezignoval vzhledem k odlišným názorům na směřování středočeské záchranné služby, ve které jsem 30 let pracoval.

Co se týká vašeho dotazu na můj případný střet zájmů. Krajský výbor pro zdravotnictví je poradním orgánem zastupitelstva, nikoliv výkonným nebo rozhodovacím. Nemocnice jsou akciové společnosti a ne příspěvkové organizace kraje. Já osobně nejsem, ani jsem nikdy nebyl členem představenstva, kde se o veřejných zakázkách rozhoduje, ani součástí dozorčí rady nemocnice, která na ně dohlíží. Jako neuvolněný zastupitel ani jako bývalý předseda výboru pro zdravotnictví nemám s nemocnicí žádné vazby. Z výše uvedeného plyne, že jsem nemohl být a ani nejsem ve střetu zájmů.

Jsem neuvolněný zastupitel, a tak mám své civilní zaměstnání. Společnost TOMED medical je autorizovaný prodejce společnosti ZOLL medical corporation. Oblastní nemocnice Mladá Boleslav oslovila společnost TOMED s poptávkou na dodávku dvou přístrojů ZOLL X serie s příslušenstvím (plně vybavené monitory životních funkcí s defibrilátorem a kardiostimulátorem).

Přístroje dosud nebyly dodány, protože dodací lhůty jsou u zdravotnické techniky v době pandemie velmi dlouhé. To je reflektováno i ve smlouvě. Společnost TOMED medical zcela ZDARMA dlouhodobě zapůjčila nemocnici dva demopřístroje, včetně zaškolení a dopravy (zápůjční smlouva) a certifikovaných držáků do sanitních vozidel, aby akutní mezinemocniční transporty mohly ihned fungovat a nebyly tak ohroženy životy pacientů. Vše samozřejmě s vědomím společnosti ZOLL medical corporation,“ uvedl s tím, že má připravenu veškerou dokumentaci, již je ochoten redakci předložit.

Dotazy obdrželo také dosazené vedení Nemocnice Středočeského Kraje, a.s.

„O Vámi poptávané veřejné zakázce nemám žádné povědomí, neboť nebyla administrována cestou naší společnosti. Váš dotaz jsem dnes postoupil předsedovi představenstva Oblastní nemocnice Mladá Boleslav JUDr. Ladislavu Řípovi," řekl redakci obchodní ředitel Nemocnice Středočeského kraje, a.s. Jiří Havel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …