Hlavní obsah

Sprinterský šampion Coleman ani po snížení trestu za zmeškané testy OH nestihne

Lausanne

Sprinterský mistr světa Christian Coleman dosáhl u Sportovního arbitrážního soudu (CAS) snížení trestu za zmeškané dopingové zkoušky ze dvou let na 18 měsíců, i tak ale přijde o start na letních olympijských hrách v Tokiu. Distanc mu vyprší v listopadu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Christian Coleman v cíli běhu na 200 m v rámci atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) zastavila Colemanovi činnost vloni v červnu kvůli tomu, že ho v roce 2019 dopingoví komisaři třikrát během 12 měsíců nezastihli na nahlášeném místě. Dvouletý trest mu AIU potvrdila 22. října, vypršet měl 13. května 2022.

Pětadvacetiletý Američan se odvolal k CAS a požadoval snížení nebo úplné zrušení trestu. U arbitráže ale uspěl jen částečně, soud mu zkrátil trest do 14. listopadu letošního roku. CAS ve svém zdůvodnění konstatoval, že shledal rozsah Colemanova nedbalostního chování nižší, než bylo uvedeno v původním rozsudku. "Jeho odvolání bylo částečně vyhověno a odpyká si snížený trest na 18 měsíců platný od 14. května 2020," uvedl CAS v prohlášení.

Olympijské hry, které jsou na programu od 23. července do 8. srpna, tak Coleman nestihne, v příštím roce ale bude moci obhajovat mistrovské tituly na březnovém halovém MS v Bělehradě i na odloženém světovém šampionátu v Oregonu.

"Ačkoliv oceňuji, že arbitráž správně shledala, že jsem čistý atlet, jsem samozřejmě zklamaný, že přijdu o letní olympijské hry," uvedl Coleman v prohlášení pro agenturu Reuters. Soustředit se hodlá na světové šampionáty. "Zvlášť na první mistrovství světa, které se kdy bude konat v USA, kde mám v plánu obhajovat svůj titul proti novému olympijskému šampionovi na stovce," dodal.

Reklama