Šéf zpravodajství ČT: Seznamy ‚zakázaných osobností‘ neexistují. Jen nedáváme prostor dezinformátorům

16.04.2021 10:01

Ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal se na jednání Rady ČT ohradil proti větě o „diskriminaci SPD“ ve vysílání veřejnoprávní televize, kterou radní protlačil do Výroční zprávy o činnosti České televize určené pro poslance. „Jsem přesvědčen, že uvedený výrok ve Výroční zprávě ohrožuje dobré jméno Zpravodajství ČT a jeho nezávislost, protože implicitně vybízí k tomu, aby jedna politická strana dostávala prostor, který jí nenáleží,“ zní jeho stanovisko.

Šéf zpravodajství ČT: Seznamy ‚zakázaných osobností‘ neexistují. Jen nedáváme prostor dezinformátorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal

Text o „diskriminaci SPD“ ve vysílání ČT protlačil do Výroční zprávy o činnosti ČT pro Sněmovnu místopředseda Rady ČT Daniel Váňa, pro zprávu hlasovali Hana Lipovská, Pavel Kysilka, Daniel Váňa, Šlégr, Kratochvíl, Matocha, Bradáč a Veselý.

Podle Šámala jde o „dezinterpretaci reality“, která v širokém měřítku poškozuje práci České televize. „Je mou povinností se vůči tomuto konstatování důrazně ohradit. Výrazně poškozuje nejen ČT, ale i práci útvarů, které řídím, a všech kolegů, kteří se podílejí na vysílání kanálu ČT24, hlavní zpravodajské relace Události ČT a dalších zpravodajských a publicistických pořadů,“ uvedl ve svém stanovisku ředitel zpravodajství.

Přesné vymezení důvodů, proč toto stanovisko je pouze dezinterpretací reality, dostala Rada ČT k dispozici předminulý týden od generálního ředitele. „Jsem přesvědčen, že uvedený výrok ve Výroční zprávě ohrožuje dobré jméno Zpravodajství ČT a jeho nezávislost, protože implicitně vybízí k tomu, aby jedna politická strana dostávala prostor, který jí nenáleží,“ míní Šámal.

Upozornil, že zpravodajství ČT z povahy své činnosti při dramaturgickém plánování a vysílání vychází především z aktuálního vývoje situace. Proto musí reflektovat nejen zastoupení politických stran a hnutí v Poslanecké sněmovně, ale také v mnoha dalších zastupitelských sborech státu – v Senátu, v krajských zastupitelstvech, obecních zastupitelstvech, Evropském parlamentu atd. V potaz je nutno brát zastoupení SPD v exekutivě na všech úrovních. „V tomto směru SPD nabízí téměř výhradně pouze jediný segment osobností, a to poslanecký,“ vysvětloval Šámal.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Míru medializace jednotlivých politických stran pak rovněž ovlivňuje agenda tvořená vnitrostranickým děním, personálními pohyby na úrovni vedení nebo ministrů, případně situacemi z vnitrostranického hlediska nežádoucími, jako jsou policejní vyšetřování a finanční skandály.

„V loňském roce nic podobného hnutí SPD neprovázelo, s výjimkou toho, že byla ve Výroční zprávě o extremismu, vydávané MV ČR za rok 2019, podobně jako v předchozím roce, označeno za xenofobní uskupení, vytlačující tradiční formy radikálního extremismu. I v této souvislosti ale SPD dostala ve zpravodajských relacích ČT možnost se vyjádřit,“ pokračoval Šámal.

„Seznamy ‚zakázaných osobností‘ neexistují, ČT však ve vysílání nedává prostor prokazatelným dezinformátorům. Uvádím tyto informace proto, abych vysvětlil okolnosti, v jejichž důsledku se Rada ČT snaží argumentovat, že generální ředitel nepředáním statistik nesplnil úkol,“ podotkl.

Zpravodajství ČT tak nelze posuzovat mechanicky podle parciálně definovaných statistik, protože jsou součástí komplexního dění. „Rovněž zůstávám přesvědčen, že vysílání ČT24 a zpravodajských pořadů lze hodnotit pouze na základě odvysílaných skutečností, nikoli podle dílčích procesů výroby a vysílání, jejichž posuzování Radě ČT nepřísluší,“ dodal ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

Šámalovo vyjádření v plném znění najdete ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…