Hlavní obsah

Beskydy zasypal sníh. Horská služba zachraňovala turisty po pás ve sněhu

Beskydy

Pět vyčerpaných turistů a dva psy zachraňovali ve čtvrtek horští záchranáři v Beskydech. Nebyli špatně oblečeni, ale zaskočil je velký příval sněhu, ve kterém doslova uvízli.

Foto: Horská služba

Horská služba pomáhala pěti turistům.

Článek

Kolem osmé hodiny večer volala o pomoc trojice se psy, která se nacházela na hřebenové partii Velkého Javorového.

„Neměli jsme naštěstí problém s pátráním, věděli přesně, kde jsou, ale už cesta k nim byla velice náročná. Vyjeli jsme na sněžném skútru a terénní čtyřkolce, ale závěrečný úsek jsme museli kvůli hlubokému sněhu jet na skialpech,“ uvedl horský záchranář Marcel Svoboda.

Chlapec se při pádu v Beskydech zaklínil hlavou v zábraně, letěl pro něj vrtulník

Krimi

Turisté byli vyčerpaní a hladoví. Podobně na tom byli také jejich psi, kteří byli navíc podráždění a útoční. Trojice byla podle záchranářů dobře oblečená, ale neměla čelovky a přicházela tma. Po pás byla ve sněhu a zakryté bylo i turistické značení. Záchranáři po vyproštění vlastní techniky převezli trojici do obce Řeky.

Ve stejnou dobu vyjeli další záchranáři na pomoc mladému páru, který uvízl během túry z vrcholu Smrku do Podolánek. „Správně vyhodnotili situaci poté, kdy přibližně dva kilometry šli celkem tři hodiny. I oni měli dobré vybavení, a především zkušenosti, takže se nesnažili jít až do úplného vyčerpání,“ informoval záchranář Jaroslav Pavlica.

Mladík při sjíždění Lysé hory narazil na větev trčící ze sněhu, polámal si žebra

Krimi

Jenže sněhu bylo všude tolik, že záchranáři museli odložit sněžný skútr i čtyřkolku a vyrazit na lyžích. Trvalo jim však dvě hodiny, než se ke dvojici dostali. Byla také po pás ve sněhu. Další dvě hodiny trvala cesta k jejich vozidlu.

Podle horské služby nejsou takové případy v těchto dnech ojedinělé. „Samozřejmě chápu snahu dostat se vzhledem k situaci s covidem z města do přírody. Jenže je vždy nutné pečlivě túry plánovat a zjistit si informace o aktuálním stavu sněhové pokrývky. Ani značené cesty nejsou nyní průchodné, takže pěší skutečně velmi riskují,“ konstatoval náčelník horské služby Radan Jaškovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám