Stát chce získat půlmiliardový majetek Czerninů, který dříve vydal v restitucích

Stát chce získat zpět majetek, který už v minulosti na základě restitucí vydal potomkovi šlechtického rodu Czerninů Karlovi Eugenovi. Ten je vnukem dědičky panství Josefiny Czerninové, jejíž československé občanství, na základě kterého rod majetek restituoval, teď český stát zpochybňuje. Informoval o tom v pátek deník E15.

Hradec Králové Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Velichov

Zámek Velichov | Foto: Petr Kinšt | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

Cena majetku byla podle analýz státních organizací odhadnuta na asi 450 milionů korun. Jde o stovky hektarů pozemků zejména na Karlovarsku a v jižních Čechách, ale třeba i zámek Velichov u Ostrova nad Ohří.

Schůzky se soudcem Czerninem byly korektní, hají se šéfžalobce Zeman. Tvrdí, že chtěl jen urovnat spor

Číst článek

Lesy České republiky a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových už podaly návrh na obnovu řízení, Státní pozemkový úřad restituční řízení rovnou obnovil, napsal deník E15.

Vše spustil loňský rozsudek Městského soudu v Praze odsuzující dvě někdejší úřednice pražského magistrátu, které vydaly v roce 1999 potvrzení, že dědička rodu Josefina Czerninová byla v době své smrti v roce 1965 československou občankou.

Soud je uznal vinnými z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti – podle odůvodnění vůbec neměly Josefině Czerninové československé občanství přiznat, jelikož na něj po válce jako osoba německé národnosti ztratila nárok.

Stát chce majetek zpět

Lesy České republiky, Státní pozemkový úřad a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových chtějí nyní na základě výše zmíněného rozsudku získat majetek zpět. Odvolávají se na správní řád, který stanoví, že pokud bylo rozhodnutí dosaženo trestným činem, správní orgán řízení obnoví.

„Podání jsme učinili v souvislosti s novými skutečnostmi, které vyplynuly z trestního řízení v trestní věci úřednic, které vadně vydaly rozhodnutí správního orgánu o nabytí státního občanství paní Josefiny Czerninové,“ sdělila deníku E15 tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman deníku potvrdil, že se podnětem Lesů ČR a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových k obnově řízení vedeného ve věci státního občanství Josefiny Czerninové zabývají. „Momentálně zajišťujeme spisový materiál k projednávané věci,“ sdělil.

Klimtovy ‚Růžové keře pod stromy‘ se vrátí původním majitelům. Židovská rodina o obraz přišla v roce 1938

Číst článek

Kdy případně magistrát řízení obnoví, není ale podle E15 zatím zřejmé. „Jakmile budeme mít původní spisový materiál k dispozici, zahájíme úkony směrem k účastníkům řízení. Předpokládáme, že celé řízení, které se sestává z několika fází (řízení o obnově, rozhodnutí o obnově, obnovené řízení, rozhodnutí v obnoveném řízení), bude časově náročnější. Nelze také vyloučit, že bude třeba doplnit dokazování,“ doplnil Hofman.

Státní lesy kromě toho už loni v listopadu poslaly návrhy na obnovu soudních řízení u okresních soudů v Jindřichově Hradci a v Českých Budějovicích.

Oba soudy sice rozhodly o zamítnutí žaloby pro opožděnost, ale Lesy ČR podaly odvolání. Státní pozemkový úřad restituční řízení rovnou obnovil, a to na svých pobočkách v Českých Budějovicích a v Karlových Varech, píše E15.

Karl Eugen Czernin zpochybňování svých restitučních nároků státními organizacemi odmítá a proti obnovení restitučního řízení se odvolal. Jeho námitky posoudí Státní pozemkový úřad v Praze.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme