Kolik platí američtí miliardáři za ochranku? Majitel Facebooku utratí ohromnou sumu

Přidat na Seznam.cz

Facebook už roky utrácí obrovské částky za ochranu Marka Zuckerberga a během pandemie se tyto výdaje ještě zvýšily. Jak si šéf Facebooku vede v porovnání s jinými  miliardáři a celebritami?

Prostředky pro trvalou ochranu majitele Facebooku jsou pravidelně prověřovány veřejností. Nedávno vyšlo najevo, že šéf Facebooku na tento účel vynaložil v roce 2020 v přepočtu asi 550 milionů Kč, což znamená asi 1 350 00 Kč denně. „Zuckerberg je spojován s Facebookem, proto se na něj přenášejí negativní emoce spojené s naší společností,“ čteme v prohlášení společnosti vysvětlujícím částku přidělenou na ochranu Marka Zuckerberga.

Mark Zuckerberg: 1 350 00 Kč denně na ochranu majitele Facebooku
Podle zprávy bylo zvýšení výdajů na ochranu Zuckerberga a jeho rodiny ovlivněno např. cestovním pandemickým omezením, podobně jako „vysoce riziková období“, jako jsou americké prezidentské volby, a jednoduše rostoucí ceny podobných služeb.

Přestože 23 milionů dolarůje na první pohled impozantní částka, stojí za to je porovnat s náklady jiných miliardářů. Mnoho z nich v pandemii utratilo více za ochranu než dříve, mohli si to dovolit mimo jiné díky gigantickému nárůstu příjmů jejich společností. Včera generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval ke zvážení solidární daně pro ty, kteří během pandemie vydělali nejvíce. Mark Zuckerberg je jednou z devíti technologických společností, jejichž společné bohatství se v posledních měsících zvýšilo o 360 miliard dolarů.

Ve srovnání s generálními řediteli jiných předních technologických společností se Mark Zuckerberg nejvíc zajímá o svou bezpečnost. Pro srovnání, Tim Cook , šéf Apple, v roce 2019 zvýšil své bezpečnostní výdaje o 100%, což však znamenalo pouze asi 10 miliónů Kč ročně. Jak bylo vypočítáno na webu Fast Company, náklady na soukromou bezpečnost Zuckerberga byly  o 2263% vyšší než v případě Tima Cooka.

Tvůrce Facebooku byl v uplynulém desetiletí výjimkou oproti jiným miliardářům, jejichž výdaje na bezpečnost nerostly přímo úměrně s růstem bohatství. Jeff Bezos, po oznámení své rezignace ve vedení Amazonu v únoru tohoto roku, bude pravděpodobně schopen snížit své výdaje na bezpečnost, ale jako nejbohatší muž na světě utrácí relativně malé částky za bezpečnost.