Šampion US Open Thiem mění plány: Na olympiádě chce hrát čtyřhru s deblovým veteránem

Rakušan Dominic Thiem, vítěz posledního tenisového US Open v New Yorku, změnil plány a chce se zúčastnit olympijského turnaje v Tokiu. Momentálně čtvrtý hráč žebříčku ATP by tak měl patřit k hlavním medailovým kandidátům ve dvouhře. Překvapil však tím, že se hodlá zúčastnit i čtyřhry –⁠ po boku sportovního ředitele Rakouského tenisového svazu Jürgena Melzera.

Pokud by se tokijská olympiáda konala podle plánu loni na přelomu července a srpna, Thiem by nedorazil. Chtěl se soustředit na grandslamové turnaje a konečně jeden z nich vyhrát. Mnoho však změnila pandemie koronaviru. Antuková Paříž se přesunula z jara na podzim 2020, Wimbledon na trávě z kalendáře zmizel úplně.

US Open svůj termín o týden posunulo. S první tzv. tenisovou grandslamovou bublinou se dokázal nejlépe vypořádat právě Dominic Thiem. Přestože ve finále prohrával 0:2 na sety s Němcem Alexanderem Zverevem, nakonec přece jen zvedl nad hlavu stříbrný pohár s ozdobnýma ušima. A stal se po pětadvaceti letech prvním rakouským vítězem turnaje velké čtyřky od triumfu Thomase Mustera v Paříži.

Thiema k úpravě letošního programu dovedla nevydařená sezona 2021. Při únorovém Australian Open v Melbourne na loňské finále nenavázal, když vypadl v osmifinále. Na turnaji v katarském Dauhá vyhrál jeden zápas, v Dubaji (Spojené arabské emiráty) skončil hned v prvním kole. Do právě probíhajícího klání v Monte Carlu ho nepustilo zranění.

„Dominic má po tom všem velkou chuť na olympiádě startovat a uspět,“ pravil v rozhovoru pro rakouský deník Österreich Melzer a doplnil: „V mé dvojité funkci je pro mě osobně také velmi důležité vědět, že bude plně motivovaný.“

Na otázku, co znamená dvojitá funkce, Melzer s úsměvem odpověděl: „Do Tokia se nechystám jen jako sportovní ředitel, ale také jako tenista.“ A vzápětí odtajnil: „Ve čtyřhře po boku Dominika Thiema. Když jsme o tom mluvili, dostal jsem od něj jednoznačný souhlas.“

Deblový specialista Melzer, kterému bude 22. května 40 let, se totiž chystá před olympiádou jak do Paříže na kurty Rolanda Garrose, tak i do Wimbledonu. Právě tam dosáhl svých největších úspěchů. V roce 2010 vyhrál v londýnském All England Clubu mužskou čtyřhru s Němcem Philippem Petschnerem. O rok později se na stejném místě prosadil v mixu s českou tenistkou Ivetou Benešovou, se kterou se 14. září 2012 oženil. Třetí a poslední grandslamový triumf přidal v září 2011 na US Open opět s Petschnerem.

„A proč bychom nemohli udělat s Dominikem medaili?“ nahodil Melzer. Věří si. Má důvod. Vždyť ve finále čtyřhry Turnaje mistrů v prosinci 2020 prošel s Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem až do finále.

Tagy: