Přicházejí vyšší dávky, očkování se přesouvá do sportovní haly

TISKOVÁ ZPRÁVA
Dorážejí vyšší dávky, očkování se přesouvá do sportovní haly
 

Odkazy


 
 

Vyškov, 16. dubna 2021 – Avizované stěhování regionálního očkovacího centra z prostor chirurgického oddělení v levém křídle hlavní budovy Nemocnice Vyškov do nedaleké sportovní haly při Základní škole Purkyňova dostává reálnou podobu. Jelikož dodávka vakcín stoupá, klíčová fáze očkování se bude po domluvě vedení nemocnice se zřizovatelem, Jihomoravským krajem, odehrávat mezi basketbalovými koši.

Právě vedení kraje požádalo vyškovskou radnici o součinnost při přípravě velkokapacitního centra, především ve vytipování areálů, které by splňovaly požadované podmínky k proočkování maximálního množství obyvatel v co nejkratší době. Podle zástupců kraje je rozhodující kapacita, centrem má denně při běžném provozu projít 600 až 800 zájemců o vakcínu. „S nárůstem dávek očkovacích látek má jít až o tisícovku lidí denně,“ potvrdil mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala.

V areálu nemocnice byli s očkovacím systémem spokojení, pro zaměstnance zařízení byl pohodlný. V květnu má ovšem přijít podstatně víc vakcín. „Centrum bude dostatečně personálně zajištěno. Počítáme s týmem lidí, který zvládne podat vakcínu 800 zájemcům denně. Věřím, že místo bude pro obyvatele Vyškovska dostatečně komfortní,“ zdůraznil ředitel zařízení Zdeněk Horák.

Právě hala se zástupcům kraje zamlouvala nejvíc. Od začátku platila za záložní variantu. Navážení mobiliáře začalo v pátek 9. dubna. Očkovací centrum začne fungovat ve zkušebním provozu od pondělí 26. dubna. Jihomoravský kraj hodlá podle svých vyjádření do konce srpna naočkovat 70 procent obyvatel starších 15 let.

Od začátku nešlo jen o samotný prostor pro očkování, ale například byly nutné i toalety, čekárna k soustředění zájemců, místo s čekací dobou po očkování, musí jít o objekt s možností odděleného vchodu a východu, s připojením k internetu či s parkovacími kapacitami. „Svou roli sehrála i dostupná vzdálenost zdravotnické záchranné služby. U haly tak nemusí nonstop stát sanitka, která by chyběla jinde. Znovu ale připomínám, že jsme pracovali se zadáním, které jsme obdrželi. Poslední slovo měl krajský krizový štáb, kterému se hala zamlouvala. My řešili spíš technické záležitosti. Jak pomoci s parkováním, jak uchopit záměr výpůjčky nemovitého majetku, zda zakrýt podlahu. Pracovali jsme totiž s myšlenkou zakoupit linoleum, ovšem o takové množství v těžko odhadnutelném stavu po ukončení činnosti očkovacího centra nemá škola ani nemocnice zájem,“ vyjmenoval starosta Vyškova Karel Jurka.

Škola se zároveň na podzim 2017 pochlubila nově položenou a přebroušenou podlahou. „Pokud by provozem očkovacího centra došlo k jejímu poškození, opravu bude z větší části hradit Jihomoravský kraj,“ informoval starosta Jurka.

Vedení vyškovské radnice každopádně k celé věci od začátku přistupovalo hlavně s cílem přispět ke zvládnutí pandemie. „Jakékoliv místo, které by Jihomoravský kraj ve Vyškově zvolil, se někoho něčím dotkne. Tak to prostě je, vždy se tím něco a někdo omezí. Veškeré debaty jsou ale hlavně bezpředmětné: na prvním místě je ochrana zdraví lidí. Všichni asi chápeme, že vakcína je jednou z možných cest k ukončení pandemie koronaviru,“ zdůraznil vyškovský starosta.

Stejný názor má i ředitel základní školy Luděk Höfer. „Hala je velmi využívaná nejen samotnými žáky naší školy, ale také celou řadou klubů. Pro svůj vysoký strop je ideální například pro moderní gymnastky. Po této stránce je to pro nás pochopitelně komplikace, ale na druhou stranu jsme rádi, že můžeme pomoci. Veřejnost je už podrážděná, pandemie se táhne dlouhé měsíce, i kvůli ní jsme ve škole chodili po prázdných chodbách a čekali, až se děti budou moci vrátit do lavic,“ zmínil ředitel Höfer s tím, že žáci budou do budovy vstupovat z nádvoří, aby se se zájemci o očkování vůbec nepotkávali.

Systém je nastavený tak, aby byl pro očkované co nejjednodušší. Vše bude řádně označeno. Lidé budou přijíždět z Purkyňovy ulice, pěšky mohou přijít rovněž z ulice Karla Čapka. Desítky stání na přilehlém parkovišti poskytne město, další místa jsou v areálu školy. Bude nicméně probíhat regulace podle aktuálních potřeb. „Vše budeme každý týden upřesňovat podle množství vakcíny. Zaregistrovaní lidé s rezervací při příchodu vyplní dotazník anamnézy a s přítomným lékařem můžou probrat podrobnosti. Následuje samotná vakcína. V každém ze dvou boxů se mohou očkovat čtyři pacienti. Pod dohledem zdravotnického personálu pak 20 minut počkají v čekárně, dostanou certifikát o prodělaném očkování a můžou odejít domů,“ popsal ředitel nemocnice Horák.

 

Za vakcínou jinam. Očkovat se bude ve sportovní hale

 
Zodpovídá: Bc. Michal Kočí
Vytvořeno / změněno: 16.4.2021 / 16.4.2021

Počet návštěv: 1661
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém