Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

iPhone střelce odblokovali australští hackeři. FBI to tajila pět let

  16:02
Soudní rozhodnutí o odblokování iPhonu útočníka ze San Bernardina rozpoutalo v roce 2016 technologickou válku. Apple odmítl šifrování pro FBI prolomit. Vyšetřovatelé nakonec informovali, že jim v této záležitosti pomohla blíže neurčená třetí strana. Až nyní, tedy po pěti letech, vyšlo najevo, kdo jim tehdy pomohl.
Apple dostal soudní příkaz k odblokování střelcova iPhonu, byl však razantně proti. FBI tak pomohla až třetí strana, jejíž identitu úřad dlouho tajil. Ilustrační snímek

Apple dostal soudní příkaz k odblokování střelcova iPhonu, byl však razantně proti. FBI tak pomohla až třetí strana, jejíž identitu úřad dlouho tajil. Ilustrační snímek | foto: Apple

Spor mezi americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a Applem se strhl ohledně iPhonu 5c osmadvacetiletého Syeda Rizwana Farooka, který v prosinci 2015 spolu s manželkou na firemním vánočním večírku v San Bernardinu postřílel 14 lidí. Vyšetřovatelé byli přesvědčeni, že telefon útočníka může obsahovat velmi důležité informace.

Farook měl být údajně v kontaktu s nejméně dvěma zahraničními radikálními organizacemi včetně syrské An-Nusrá, původně se spekulovalo, že se svou ženou měli blízko k Islámskému státu. Úřad se obrátil na výrobce, aby mu pomohl prolomit přístupový kód. Neuspěl.

Apple odmítl akceptovat i soudní nařízení z února 2016, podle něhož měl Farookův iPhone vyšetřovatelům zpřístupnit. Vadilo mu, že vláda po něm chce de facto vytvoření zadních vrátek, což by mohlo znamenat výrazné ohrožení osobních dat uživatelů jeho produktů. Společnost odmítla uvěřit slibům federálního úřadu, že by takový nástroj bedlivě střežil a nedovolil jeho zneužití (více viz Odblokujte iPhone střelce z Kalifornie, nařídil soud Applu. Ten odmítl).

Ze slepé uličky vyšetřovatele vyvedla až pomoc blíže nespecifikované třetí strany. Jediné, co tehdejší šéf FBI James Comey sdělil, byla částka, kterou měl úřad za odblokování iPhonu útočníka ze San Bernardina zaplatit. Podle jeho tehdejšího vyjádření šlo o více než 1,3 milionu dolarů, tedy v přepočtu o sumu tehdy převyšující třicet milionů korun (více viz Odblokování iPhonu nás stálo přes milion dolarů, naznačil šéf FBI). V květnu 2017 tehdejší senátorka Dianne Feinsteinová částku upřesnila: šlo o 900 tisíc dolarů (podle tehdejšího kurzu zhruba 22 milionů korun).

Nebylo ovšem známo, komu byla tato suma vyplacena. Tuto informaci FBI tajila. A to dlouhých pět let. Nyní s ní přišel portál The Washington Post. Řešení, které vyšetřovatelům umožnilo odblokovat Farookův iPhone, podle několika zdrojů obeznámených s touto záležitostí vytvořila australská hackerská společnost Azimuth Security specializující se na hledání významných softwarových slabin.

Ponětí o identitě oné „třetí strany“ neměl podle mluvčího společnosti Todda Wildera ani Apple. Pro firmu není tato australská společnost neznámá. Její roli podle The Washington Post právníci Applu poznali částečně již loni, a to v rámci jiného soudního sporu, který nemá s odemčením iPhonu útočníka ze San Bernardina nic společného.

Na začátku byla chyba v otevřeném kódu

Za prolomením jeho zabezpečení stojí zakladatel Azimuth Security Mark Dowd, který objevil chybu v otevřeném zdrojovém kódu sloužícím k připojení příslušenství přes Lightning port. Přišel na ni ještě před samotným útokem v San Bernardinu, už tehdy ovšem věděl, že by se této chyby dalo využít k vytvoření užitečného hackerského nástroje. Australská společnost však v té době byla zaneprázdněna jinými projekty.

Dowd byl později kontaktován ze strany FBI, v této souvislosti se následně obrátil na počítačového experta Davida Wanga. Ten je specialistou na exploity, tedy programy, data či sekvence příkazů, které využívají programátorské chyby. 

Wang na základě Dowdova zjištění vytvořil exploit, který mu umožnil prvotní přístup do iPhonu. Znalost další chyby mu zajistila volnější ruku, plný přístup k procesoru však získal až po spojení svých znalostí s konečným řešením pro iPhone, které vyvinul jiný pracovník společnosti Azimuth Security.

Wang poté díky speciálnímu softwaru mohl v rychlém sledu zkoušet všechny možné kombinace přístupového kódu, a to bez obav, že by se po deseti neúspěšných pokusech o odemčení telefonu všechna data v něm natrvalo smazala. Řešení, které Wang následně nazval Condor, měli podle informací od zdrojů s Dowden testovat na zhruba tuctu iPhonů 5c.

V polovině března 2016 Azimuth Security v sídle FBI předvedla, jak Condor zvládne odemknout iPhone 5c. Úřad pak během jediného víkendu uskutečnil řadu forenzních testů, aby se přesvědčil, že ani při opakovaných pokusech o prolomení zabezpečení telefonu od Applu nedojde ke ztrátě uživatelských dat. Podle zdrojů obeznámených s touto záležitostí byly všechny testy úspěšné.

Federální úřad navzdory Applu získal za výše uvedenou částku potřebný nástroj, díky kterému dokázal prolomit zabezpečení iPhonu Syeda Rizwana Farooka. V telefonu vyšetřovatelé nenašli nic zásadního, podezření na vazby na zahraniční teroristické skupiny se nepotvrdilo. Americká vláda nicméně dosáhla svého cíle. Z tohoto důvodu tak upustila i od legální snahy přimět Apple ke spolupráci.

Autor:
  • Nejčtenější

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

4. května 2024  7:02

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové...

O2 mění identitu. Vrací se 26 let starý legendární slogan předchůdce

30. dubna 2024  14:13

Operátor O2 se bude prezentovat trochu jinak než doteď. Změna je to spíš evoluční, ale rozdílů si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nový vědecký objev zdvojnásobí životnost baterií. Klíč je v nabíjení

4. května 2024

Premium Nový způsob nabíjení lithium-iontových baterií může podle studie německých vědců zdvojnásobit...

Pozor na tuto fintu. Zneužívají produkty Applu, aby se vám vetřeli do domu

2. května 2024  7:02

Zazvoní zvonek a na druhé straně se ozve neznámý člověk. Svým způsobem nic neobvyklého, kdyby však...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Huawei šokuje novým supersmartphonem s vysouvacím fotoaparátem

1. května 2024  7:02

Huawei představil novou řadu Pura, která nahrazuje dřívější řadu P. Mezi novinkami z nové řady je i...

Umělá inteligence na nových smartphonech od Huaweie svléká lidi

5. května 2024  7:02

Na poli smartphonů je současným trendem implementace umělé inteligence. Ta nabízí stále širší...

Parádní velký tablet, kterému chybí snaha výrobce. Test Honoru Pad 9

5. května 2024

Čínský Honor se po svém stále ještě relativně nedávném návratu na globální trhy snaží dobýt...

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

4. května 2024  7:02

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové...

Nový vědecký objev zdvojnásobí životnost baterií. Klíč je v nabíjení

4. května 2024

Premium Nový způsob nabíjení lithium-iontových baterií může podle studie německých vědců zdvojnásobit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....