Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Petr určil nominaci osmnáctky a říká: Chceme zůstat na MS do posledního dne

Kouč hokejové reprezentace hráčů do 18 let Jakub Petr věří, že je v silách týmu zabojovat na mistrovství světa v USA v městech Frisco a Plano o medaile. A to i přesto, že hráči za sebou mají hodně specifickou sezonu, v níž se kvůli pandemii koronaviru nehrály domácí mládežnické ligové soutěže. V minulosti dosáhla osmnáctka na čtyři medaile: stříbro a tři bronzy.

Na MS se čeští mladíci střetnou postupně s Německem, Finskem, USA a Ruskem. Loni byl turnaj zrušen. Titul z roku 2019 obhajují Švédové, sborná skončila druhá, Američané třetí. Český tým vypadl ve čtvrtfinále s pozdějšími šampiony (2:4).

"Samozřejmě víme složení skupin a vnímáme názor odborníků, do jaké role nás pasují. Nějaké predikce jsou složité, ale za nás s kolegy trenéry řeknu, že chceme zůstat do posledního dne toho mistrovství a hrát v ten poslední den zápas," řekl Petr.

"Jsme bohužel jedním z mála týmů, kde soutěž neběžela, což je samozřejmě škoda, ale s tím nic neuděláme. Jsem rád, že někteří hráči dostali prostor v seniorských týmech, i když ne vždy bylo to vytížení podle našich představ," připustil sedmačtyřicetiletý kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Petr připravuje osmnáctku na MS

Našel si ale na celé věci i pozitiva. "Měli jsme možnost s těmi kluky pracovat a dlouhodobě se připravovat. Měli jsme jako trenéři prostor věnovat se i těm nejmenším detailům, což jsme si vždy přáli, že nároďák fungoval v podstatě jako klub," pochvaloval si Petr.

"Momentálně jsme ve 26. dni přípravy tady ve Vyškově, předtím jsme měli tréninkové bloky v Litoměřicích. Obdivuju kluky, jak to zvládají. Je to dlouhá doba a všichni už se těšíme, až nasedneme do letadla a odcestujeme na šampionát," dodal Petr.

Ve výběru Petra jsou tři brankáři, osm obránců a 16 útočníků, nechybí zadáci David Jiříček se Stanislavem Svozilem či kvarteto krajánků z Finska a Švýcarska. 

Širší nominace na MS hráčů do 18 let v USA:

Brankáři: Patrik Hamrla (Karlovy Vary), Tomáš Suchánek (Třinec), Oliver Šatný (Mladá Boleslav).

Obránci: David Jiříček (Plzeň), David Moravec (Mladá Boleslav), Matěj Pinkas (Hradec Králové), Stanislav Svozil (Brno), Jakub Šedivý (Liberec), David Špaček (Litoměřice), Jiří Ticháček (Kladno), Tomáš Hamara (Tappara Tampere/Fin.).

Útočníci: Petr Moravec, Lukáš Pajer, David Skuhrovec, Matyáš Šapovaliv (všichni Litoměřice), Jiří Kulich, Dominik Rymon (oba Karlovy Vary), Jakub Altrichter (Šumperk), Jakub Brabenec (Brno), Marcel Marcel (Plzeň), Matouš Menšík (Jihlava), Martin Ryšavý (Vítkovice), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Gabriel Szturc (Mladá Boleslav), Jaroslav Chmelař (Jokerit Helsinky/Fin.), Jakub Kos (Ilves Tampere/Fin.), Šimon Marha (Ambri-Piotta/Švýc.).

Vedle Tomáše Hamary, Jaroslava Chmelaře a Jakuba Kosa z Finska se dostalo i na Šimona Marhu, syna bývalého výborného útočníka Josefa Marhy, ze švýcarského klubu Ambri-Piotta. Hamara je jedním z pětice hráčů mladšího ročníku 2004. Spolu s ním si místo v kádru zajistili i útočníci Šimon Slavíček, Matyáš Šapovaliv, Dominik Rymon a Jiří Kulich. Do turnaje může vedle tří brankářů zasáhnout dalších 22 hráčů.

K rozluštění nominačního rébusu Petrovi dopomohly čtyři zápasy se Slovenskem, ale i tři modelové zápasy s dvacítkou. Do zámoří odletí v pondělí 27 hráčů, do MS jich může zasáhnout 25. "Ještě uvidíme, kdy dojde na poslední zúžení. Není ale úplně jisté, že do toho úvodního zápasu s Německem napíšeme kompletní sestavu," připustil Petr.

O brankářské jedničce má po dohodě s dalšími trenéry jasnou představu. "Chceme však, aby to věděl jako první brankář, který půjde do branky. Zatím to neví, ale do odletu se to dozví. U kapitána a asistentů je to podobné. Máme jasno, ale zatím to ještě říct nemohu," řekl omluvně Petr.

V nominaci zůstala pětice hráčů ročníku 2004. "Říkal jsem jim to už na tom prvním srazu, když se objevili, že to není o tom, abychom jen vypadali dobře, že dáváme prostor mladým. Měli od prvního dne stejnou šanci se do týmu dostat. I když to není ještě garance, že všichni si v USA zahrají. Ale prezentovali se velmi dobře a zasloužili si to. Je to navíc velký bonus pro tu osmnáctku, která začíná už někdy měsíc po návratu přípravnými kempy na další sezonu," podotkl Petr.

Předností týmu má být i s ohledem na přítomnost extraligových obránců Davida Jiříčka se Stanislavem Svozilem defenziva. "Je nám předhazováno, že máme obrovskou kvalitu na pozicích obránců, což je realita s ohledem na to, v jakých klubech hrají. A v útoku věřím, že každý z těch kluků může tu svou roli zvládnout a ten svůj minisouboj na ledě vyhrát. Jsem přesvědčený o tom, že kluci udělají maximum, abychom ty svoje cíle naplnili," řekl Petr.

"Vytvořili jsme si za tu dlouhou dobu nějaké vztahy a vazby, ale rád bych chtěl zdůraznit, že je to hlavně o tom, abychom v Americe něco předvedli, ne jen, že jsme byli dobrá parta," uzavřel Petr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články