Gustavo Dudamel bude novým hudebním ředitelem Pařížské opery

Alexander Neef, ředitel Pařížské Národní opery, dnes na tiskové konferenci oznámil nástupce hudebního ředitele Philippe Jordana, kterému na podzim končí smlouva. Bude jím prominentní venezuelský dirigent Gustavo Dudamel.
Gustavo Dudamel (foto Julien Mignot)
Gustavo Dudamel (foto Julien Mignot)

Pro Dudamela bude post hudebního ředitele Pařížské opery vůbec prvním stálým angažmá v operní instituci. Čtyřicetiletý Venezuelan je známý především jako dirigent symfonických orchestrů – v současnosti je šéfdirigentem Losangeleské filharmonie a Symfonického orchestru venezuelské mládeže Simóna Bolívara. Díky svému charismatu a osobitému stylu získal popularitu i mimo svět klasické hudby.

Ředitel přední francouzské opery Alexander Neef dnes naznačil, že právě Dudamelova popularita vedla k jeho jmenování: „Naše bohatá historie nám nezaručuje budoucnost. Koronavirová krize zvýšila již tak vysoký tlak na kulturní instituce, a zvýraznila potřebu dát lidem důvody proč máme vůbec existovat, proč máme stále hodnotu. (…) Gustavo Dudamel je skvělým reprezentantem klasické hudby a opery, a už léta velmi úspěšně prolamuje bariéry.“

Jmenování Dudamela v zahraničním tisku vyvolalo debatu, jestli je na tak významný post kvalifikován. Za svou kariéru vedl přes třicet operních produkcí, vždy jako hostující dirigent. S Pařížskou operou spolupracoval jen jednou, když v roce 2017 dirigoval úspěšnou inscenaci Bohémy. Podle Dudamela jej právě dobré zkušenosti z této produkce přiměly Neefovu nabídku přijmout: „Okamžitě jsem cítil silné spojení s divadlem, jeho hudebníky, sboristy, s celým týmem. Byl jsem v Paříži jen měsíc, ale bylo to, jako bych našel druhý domov.“

Gustavo Dudamel do funkce hudebního ředitele nastoupí 1. srpna 2021 a smlouvu má zatím podepsanou do roku 2026. Až do roku 2025 zůstane také šéfdirigentem Losangeleské filharmonie. „Budu svůj čas muset dělit mezi mé dvě rodiny,“ řekl dnes novinářům. Prvními operami, které bude v Paříži dirigovat, mají být ještě na podzim Turandot a Figarova svatba.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments