Cestovatelský festival Neznámá země 2021

Cestovatelský festival Neznámá země 2021

Nikdy nevymyslíme, co nám nachystá budoucnost……to se dá použít i jako leitmotiv letošního jubilejního 25.ročníku festivalu Neznámá Země.

Dříve, v dobách velkých expedičních objevů, kdy se teprve objevoval tvar pevniny, byla bílá místa na mapách označována slovy Terra incognita – Neznámá země. Místa, kam lidská noha dosud nevkročila. V činnosti pořadatelů festivalu, Petra Horkého a Miroslava Náplavy, jde o to, nacházet bílá místa v našich hlavách a odstraňovat je. Bourat hranice, které máme mezi jednotlivými národy v našich myslích. Proto vznikl festival cestování, poznávání a sbližování kultur Neznámá země ve Zlíně.

Tématem tohoto roku je začátek naší hymny. Kde domov můj. Víme to? Známe naši zemi? Víme, kým jsme? Stačí zaměnit K za Z a najednou se to celé posouvá – z „bludných cestovatelů a hledačů” se stávají hospodáři s jasnými kořeny. Rozumně sebevědomí lidé s  odpovědností a hrdostí. Mno…neplánujeme měnit naše národní cítění, ale přijde nám, že v současné zvláštní době není od věci připomenout si náš kraj a naše krajany ve světě. Každoročně, dokud to alespoň šlo, k nám přijížděly miliony turistů z celého světa – protože například pro Afričana je naše země stejně exotická, jako pro nás Afrika. Co se tedy podívat na svět i na Česko našima očima?

Festival začíná už 17.4.2021 od 19 hod živým streamem koncertu kapely Druhá Tráva a pak pokračujeme každý den cestovatelskými přednáškami, telefonáty, rozhovory, filmy a spoustou dalších akcí.

Projděte si program, připojte se, zavzpomínejte si na cestování nejen po světě – a ideálně naplánujte si nějakou objevnou expedici po té krásné České zemi – ať už po Moravě, Slezsku anebo Čechách…:-)

Každý den se bude na Facebooku hrát o knížky z Nakladatelství JOTA, dárkové předměty Prima ZOOM a Srdcaři.cz nebo o filmy a knížky z produkce PiranhaFilm. Howgh!Sledujte www.neznamazeme.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: